Meest succesvolle alpineskiër aller tijden

De Noor Kjetil André Aamodt (35) stopt met skiën. Een slechte knie bepaalde het einde van een indrukwekkende carrière. Hij nam gepast afscheid.

Aamodt vorig jaar op de Olympische Spelen in Turijn. Foto AFP (FILES) Kjetil Andre Aamodt from Norway (L) pumps his fist 18 February, 2006 after winning the Men's Super-G in Sestriere Borgota, Italy. Veteran Norwegian skier and four-time Olympic champion Kjetil-Andre Aamodt said 06 January 2007 he was calling it quits and retiring from the sport, Norwegian media reported. AFP PHOTO THOMAS COEX
Aamodt vorig jaar op de Olympische Spelen in Turijn. Foto AFP (FILES) Kjetil Andre Aamodt from Norway (L) pumps his fist 18 February, 2006 after winning the Men's Super-G in Sestriere Borgota, Italy. Veteran Norwegian skier and four-time Olympic champion Kjetil-Andre Aamodt said 06 January 2007 he was calling it quits and retiring from the sport, Norwegian media reported. AFP PHOTO THOMAS COEX AFP

Emotioneler dan afgelopen zaterdag was het Noorse Sportgala nog nooit verlopen. De fine fleur van sportend Noorwegen hield het niet droog toen skiër Kjetil André Aamodt – nadat hij zijn vierde award van de avond kreeg uitgereikt – met betraande ogen zijn afscheid bekendmaakte. Er volgde een staande ovatie, die uitzonderlijk lang aanhield, omdat daarin het enorme respect voor een groot sportman lag verborgen.

Het viel Aamodt zichtbaar zwaar zijn vertrek wereldkundig te maken, maar de succesvolste Noorse skiër wist dat er geen weg terug was. Een wrakkige knie confronteerde hem met de realiteit, dat skiën op topniveau voortaan een utopie is. Hoewel Aamodt dit seizoen nog wel had willen beginnen, accepteerde hij de harde feiten en greep hij het gala in Hamar aan om, te midden van zijn talrijke sportvrienden, het hoge woord ‘stoppen’ uit te spreken.

Aamodt nam gepast afscheid, want hij werd uitgeroepen tot sportman van het jaar, naam van het jaar en atleet van het jaar, waarna hij ook nog de carrièreprijs kreeg uitgereikt. Hoewel het scenario er niet voor was geschreven, luidde Noorwegen zijn sportheld eerbiedwaardig uit.

Want het is indrukwekkend wat Aamodt heeft bereikt. Hij is met twintig medailles, waaronder acht olympische plakken, de succesvolste alpineskiër aller tijden. En dat voor een sporter uit een land zonder een lange geschiedenis in het alpineskiën.

Het was in 1992 (Albertville) een schok voor de gevestigde orde, dat Aamodt goud op de Super-G won. Dat was het veertien jaar later in Turijn opnieuw, toen de Noor dat kunststukje herhaalde. Maar vorig jaar overheerste de bewondering en de verwondering, omdat Aamodt zich voorafgaande aan de race als een kreupele man door het hotel had bewogen. Hij had bij de afdaling een knieband verrekt en niemand had er rekening mee gehouden dat Aamodt op de Super-G zou uitkomen.

Behalve hijzelf. De Noor vermande zich, zoals hij talloze malen in zijn carrière had gedaan. Aamodt kwam, zag en overwon, zoals hij dat in de tussenliggende periode ook twee keer tijdens de Spelen van Salt Lake City (2002) had gedaan, met olympische titels op de Super-G en de combinatie. In Turijn bracht Aamodt zijn score op acht medailles, waarmee hij tevens de succesvolste olympische alpineskiër aller tijden werd.

Met Aamodt verlaat niet alleen een recordhouder het circuit, maar ook een uitstervend soort skiër. Hij was een van de weinigen die in alle vijf disciplines uitkwam en ook in alle een wereldbekerwedstrijd heeft gewonnen. Zijn veelzijdigheid was opmerkelijk in een tijd dat specialisatie toenam.

    • Henk Stouwdam