Margiono

Sopraan Charlotte Margiono was de afgelopen weken een van de troeven in de Mozart/De Pontecyclus van De Nederlandse Opera. Omdat haar stem is gerijpt wil ze voortaan weinig Mozart meer zingen, en legt ze zich toe op zwaarder repertoire. Dat zal dan echter vooral zijn in concerten en recitals met haar eigen Margiono Quintet, want ze is opera-activiteiten überhaupt aan het afbouwen. Vorige maand verscheen desondanks een indrukwekkende cd met enkele verzamelde aria’s van Wagner en diens Wesendonck Lieder. Ook concertant blijft Margiono als Wagner-zangeres fier overeind; ze zingt hoog dramatisch, vol klokkende overgave en met roerende menselijkheid (Gebet der Elisabeth). Toch mist deze cd een dimensie die de onvolprezen live-opname van Die Walküre (Etcetera KTC 5501) wel bezit. Juist omdat Margiono zich met huid en haar aan tekst en theatrale lading uitlevert, wil je haar de aria’s ook zien zingen, en doet haar aanpak concertant soms ietsje zwaar aan.

Ed Spanjaard laat het Limburgs Symphonie Orkest volbloedig Wagneriaans pralen in de voorspelen tot Tristan und Isolde en Lohengrin. Vooral in de Wesendonck Lieder en Elsas Traum (Lohengrin) biedt het Margiono subtieler tegenwicht; het orkest klinkt er nergens nodeloos zwaar, en realiseert subtiele licht-donkerwerkingen.

Mischa Spel

Pentatone – 5186 077

    • Mischa Spel