`Marathonmuis` heeft andere spieren

Rotterdam. Muizen die door een genetische ingreep extra veel IIX-spiervezels in hun spieren hebben, houden het rennen in de tredmolen een kwart langer vol dan hun normale soortgenoten. Dat schrijven onderzoekers onder leiding van Bruce Spiegelman van Harvard Medical School in Boston in het januarinummer van het vakblad Cell Metabolism. De Amerikanen ontdekten een genetische schakelaar (PCG-1) die de verhouding van spiervezeltypen beïnvloedt. Traditioneel worden spiervezels ingedeeld in langzame (typen I en IIA) en snelle (type IIB) vezels. De langzame vezels zijn betrokken bij langdurige activiteit zoals wandelen. De snelle vezels hebben een functie bij korte activiteit, zoals een sprintje trekken. De relatief onbekende IIX-spiervezels blijken nu een tussenpositie in te nemen. Dat hun functie nu is opgehelderd komt doordat de genetisch gemanipuleerde marathonmuis spieren heeft met bijna uitsluitend IIX-vezels. Normaal bevatten spieren vijftien tot twintig procent van dit type.