Maar prins Laurent zei weinig…

Daar was hij dan. Laurent, de prins waarover België al dagen spreekt, stond gisterenmiddag eindelijk tegenover de rechter. In een statige zaal in Hasselt – veel hout, veel glas-in-lood – werd voor het eerst in de geschiedenis van het Belgische koningshuis een prins verhoord. Laurent kwam om te vertellen wat hij wist van een fraude

Daar was hij dan. Laurent, de prins waarover België al dagen spreekt, stond laurent smart_1.jpggisterenmiddag eindelijk tegenover de rechter. In een statige zaal in Hasselt - veel hout, veel glas-in-lood - werd voor het eerst in de geschiedenis van het Belgische koningshuis een prins verhoord. Laurent kwam om te vertellen wat hij wist van een fraude bij de Belgische marine. Ruim 2 miljoen is er volgens justitie verduisterd, en een deel daarvan is gebruikt om de villa van de prins op te knappen.
De prins deed zijn verhaal verhaal staande, met zijn rug naar de zaal en zijn ogen naar de rechter. Hij had goed zicht op de twee foto’s boven het hoofd van de rechter: portretten van koning Albert en koningin Paola, de ouders van Laurent.
,,Monseigneur”, begon de rechter. Zo worden prinsen in België gewoonlijk aangesproken. ,,In welke taal wilt u getuigen?” Er was een tolk aanwezig, zodat Laurent Frans kon spreken, een taal die hij beter beheerst dan het Nederlands. Maar de prins was zich ongetwijfeld bewust van de kritiek die hem dat zou opleveren in Vlaanderen. Het proces wordt gehouden in een Vlaamse stad. Laurent antwoordde dat hij in het Nederlands wilde getuigen.
Aan het verhoor was een langdurig juridisch steekgevecht vooraf gegaan. De advocaten van enkele verdachten hadden aangedrongen op de aanwezigheid van Laurent. Volgens enkele verdachten was Laurent van ,,alles” op de hoogte. Een van hen is de ex-vleugeladjudant en adviseur van de prins, Noël Vaessen.
Maar de officier van justitie wilde om onduidelijke redenen niet dat de prins zou worden verhoord. Maandagavond veranderde hij plotseling van gedachten. Hij liet Laurent alsnog verhoren: door de politie, achter gesloten deuren.
Gistermiddag bepaalde de rechter dat Laurent dan toch publiek kon worden verhoord.
De tientallen journalisten in de zaal, en een veelvoud aan fotografen en andere belangstellenden buiten, bleken te zijn gekomen voor een even beleefd als kort gesprekje.
,,Bent u ermee akkoord dat ik u aanspreek met ‘meneer’”, begon de rechter. ,,Ik ben dat zo gewoon.”
Laurent: ,,Dat moet gemakkelijker zijn voor u, dus voor mij is dat geen probleem.”
Rechter: ,,Ik ga u gewoon een aantal vragen stellen.”
Laurent: ,,U stelt de vragen?”
Rechter: ,,Ik stel de vragen en u beoordeelt wat u moet antwoorden. U begrijpt wat ik zeg?”
Laurent: ,,Ja.”
Of Laurent wist dat zijn huis op kosten van de marine werd verbouwd, wilde de rechter even later weten.
Laurent: ,,Kunt u dat effekes herhalen?”
Rechter: ,,Is er gesproken door u en de heer Vaessen over de kosten in verband met de werken aan uw woning?”
Laurent: ,,Ik kijk niet in de boekhouding, noch in die van de marine, noch in die van een andere organisatie. Ik kan u dat niet bevestigen. Ik denk dat hij bekwaam was en dat hij weet wat hij doet.”
Rechter: ,,Zei Vaessen dat de kosten werden gedragen door de zeemacht?”
Laurent: ,,Zo duidelijk niet.”
En daarmee was het belangrijkste gedeelte van het verhoor voorbij. Zestien minuten duurde het krap. Conclusie: de prins is zich van geen kwaad bewust. Na nog wat detailvragen, zei de rechter: ,,Ik zou de getuige willen bedanken voor deze serene getuigenis.
Laurent: ,,Geen probleem.”
Rechter: ,,Dan mag u gaan monseigneur.”
Door de rechtzaak, en de mogelijke betrokkenheid bij de fraude van Laurent, laaide een debat op over de zin en de onzin van de Belgische monarchie. En dat zorgde weer voor politieke spanningen in het land, omdat het vooral Vlaamse politici waren die de onzin benadrukten. Terwijl Franstaligen, bang voor een verdergaande splitsing van het land, nog zeer hechten aan de bindende functie van het koningshuis. In de Vlaamse pers werd Laurent neergezet als spilzieke nietsnut, iemand die net zo gemakkelijk dure horloges koopt als (te) snelle auto’s. De oprijlaan van zijn villa zou er vol mee staan. Gisteren had de prins gekozen voor een bescheiden vervoermiddel. Hij was na het verhoor snel vertrokken, met een Smart.

    • Jeroen van der Kris