Luchtaanvallen VS op strijders Somalië

Het Amerikaanse leger heeft gisteren twee luchtaanvallen uitgevoerd op islamitische militiestrijders in Somalië. Onder hen zouden zich enkele internationaal gezochte terreurverdachten hebben bevonden. Onbevestigde berichten melden hoge dodenaantallen.

De aanvallen zijn uitgevoerd met de „volledige steun” van de Somalische interim-regering, aldus een vicepremier. President Abdullahi Yusuf zei vanochtend dat „de VS het recht hebben om de terroristen te bombarderen die aanslagen pleegden op hun ambassades in Kenia en Tanzania”.

In 1998 vielen bij gelijktijdige bomaanslagen op de Amerikaanse ambassades in Nairobi en Dar-es-Salaam 257 doden. De VS houden leden van het internationale terreurnetwerk Al-Qaeda verantwoordelijk. Enkelen van hen hadden onderdak in Somalië.

De Amerikaanse nieuwszender CBS meldde de aanval gisteren als eerste op basis van anonieme bronnen bij het Pentagon. Die zeiden dat de aanval werd uitgevoerd met een AC-130 gevechtsvliegtuig.

Het Amerikaanse persbureau AP meldde vanochtend dat twee aanvallen hebben plaatsgevonden. Eerst op het eilandje Badmadow voor de Zuid-Somalische kust, waar een van de terreurverdachten was gezien; de ander 250 kilometer noordelijker, op het stadje Hayo bij de Keniaanse grens.

De Washington Post schreef vandaag dat het leger bij de aanval nauw samenwerkte met de inlichtingendienst CIA. „Omstandigheden en informatie vloeiden samen”, aldus een bron. Inlichtingen zouden ook zijn aangeleverd door Ethiopische en Keniaanse militairen in het grensgebied.

In het nabije Djibouti hebben de VS een legerbasis die is opgezet voor de ‘oorlog tegen terreur’ in de Hoorn van Afrika. Van hieruit surveilleren de VS in het gebied; voor de Somalische kust patrouilleert de Amerikaanse marine.

Vorige maand wist de Somalische interim-regering – bogend op de doorslaggevende steun van het Ethiopische leger en de stilzwijgende goedkeuring van de VS – op te rukken tot vlak buiten Mogadishu. Een deel van de militieleden ontvluchtte hierop de stad.

Ongeveer drieduizend militiestrijders trokken zich terug in de zuidelijke havenstad Kismayo. Vandaar stuurden ze hun familieleden als vluchtelingen de grens over; zelf trokken zich terug in het onherbergzame grensgebied met Kenia. Twee van de Al-Qaeda-verdachten bezochten volgens ooggetuigen de moskee van Kismayo.

De luchtaanvallen zijn de eerste openlijke Amerikaanse militaire acties in Somalië sinds 1994. Dat jaar trokken de VS zich uit het land terug toen achttien militairen waren sneuveld nadat twee Black Hawk-helikopters waren neergehaald. (AP)

VS in Somalië: pagina 5