Jongeren doen geen moeite

De winnaars van de Zilveren Camera 2006 zijn gisteren bekendgemaakt.

De jury was kritisch: het aantal inzendingen neemt toe, maar de kwaliteit van de foto’s niet.

Canonprijs voor jonge fotografen. Prostituee in Bulawayo, Zimbabwe. Ze verdient vijf dollar per nacht, Luiz Maximiano NLD-20060108-DEN HAAG: CANON PRIJS 2006: LUIZ MAXIMIANO Matunambe (24) werkt bijna een jaar als prostituee in Bulawayo. Ze verdient vijf dollars per nacht. FOTO COMM/ZILVEREN CAMERA COPYRIGHT LUIZ MAXIMIANO Maximiano, Luiz

De Zilveren Camera 2006 is gisteren gewonnen door Laurens Aaij, met de hiernaast afgedrukte foto van paarden in nood in het Friese Marrum.

Joost van den Broek is uitgeroepen tot Fotojournalist van het Jaar, een titel die wordt toegekend voor het hele oeuvre in 2006. Volgens de jury is Van den Broek niet alleen een „gevarieerde en humane nieuwsfotograaf”, maar ook „een meesterlijk portretfotograaf”. Uit het juryrapport: „Hij is van huis uit een echte zwart-witfotograaf, sociaal bewogen, gezien zijn aanhoudende belangstelling voor de immigranten in de Nederlandse samenleving.”

De jury waardeert vooral dat Van den Broek de gefotografeerde situatie niet naar zijn hand zet, en oog heeft voor menselijke relaties en emoties. Als voorbeeld noemt de jury de foto van PvdA-leider Wouter Bos tijdens een eenzame wandeling. Wat de jury prijst in Van den Broek, doet men in het rapport zelf wel: de interpretatie van de foto wordt gestuurd door te spreken over een ‘gekwelde Wouter Bos’ en een ‘teleurgestelde kiezer’.

Joost van den Broek (1967) is in 1991 afgestudeerd aan de Academie voor Beeldende Vormgeving te Tilburg. Sinds 1992 is hij freelance docent aan de Fotoacademie Amsterdam en sinds 1995 hoofddocent eindexamengroep ‘journalistieke, documentaire en portretfotografie’. Vanaf eind 2000 werkt hij als freelance fotograaf voor de Volkskrant, Vrij Nederland en Vluchtelingenwerk. Door zijn gebruik van natuurlijk daglicht, zonder kunstmatige decors of ingrepen achteraf, geldt Van den Broek als een ‘klassiek’ fotograaf.

Net als vorig jaar is de jury van de Canonprijs zeer kritisch over de nieuwe lichting nieuwsfotografen. Volgens deze jury, onder voorzitterschap van oud AD-hoofdredacteur Peter van Dijk, is sprake van een ‘mentaliteitsvervlakking’ onder de twaalf deelnemende fotojournalisten tot 30 jaar. Ze willen zich niet inspannen om tot mooie reportages te komen: „Succes moet niet te veel moeite kosten”.

Alleen de winnaar, het „bezeten talent” Luiz Maximiano (28) toont volgens de jury de vereiste toewijding en inzet. Waardering is er vooral voor zijn reportage over verpaupering in een flatgebouw in São Paulo, Brazilië.

De Zilveren Camera is voor de 58ste keer uitgereikt. Een recordaantal van 389 (vorig jaar 278) fotografen zorgde voor 415 inzendingen met in totaal 9.147 foto’s.

Voor het eerst werden uitsluitend digitale foto’s toegelaten. Foto’s worden bekroond in negen categorieën, variërend van buitenlands documentaire tot kunst en cultuur. De meeste inzendingen, 736, waren voor de categorie portretten. Een tentoonstelling van de Zilveren Camera reist vanaf maart door Nederland.

Alle winnende foto’s zijn te zien op www.zilverencamera.nl