Jeugdzorg krijgt nu al 4 miljoen extra

Gezinsvoogden krijgen een jaar eerder dan verwacht een deel van het geld dat het rijk beschikbaar stelt om hun werklast te verminderen. Het gaat om een verschuiving van vier miljoen euro van 2008 naar 2007.

Demissionair minister Verdonk (Jeugdzorg, VVD) beloofde gisteren daarvoor „haar uiterste best” te doen. In totaal was er voor het verlichten van de werklast van gezinshoofden al 24 miljoen euro beschikbaar. Tien miljoen zou in 2007 worden besteed, veertien miljoen in 2008. Dat wordt dus nu omgedraaid, als het aan minister Verdonk ligt.

De minister heeft daarvoor wel toestemming van de Tweede Kamer en het ministerie van Financiën nodig, zegt een woordvoerder van Verdonk. Van Financiën hoopt de minister deze week al een toezegging te krijgen. De Kamer debatteert volgende week over de justitiebegroting.

De belofte van Verdonk is een uitwerking van de toezegging die ze voor de Kerst deed bij een demonstratie van gezinsvoogden in Utrecht. Die protesteerden daar tegen de vervolging van een een collega wegens dood door schuld in de zaak van de peuter Savanna, die door haar moeder om het leven werd gebracht. Volgens het Openbaar Ministerie had de gezinsvoogd te weinig onderzoek gedaan naar signalen van de stelselmatige mishandeling van Savanna.

Gezinsvoogden vinden dat hun werk zo complex is – onder meer door de administratieve verplichtingen en regels rond de jeugdzorg – dat het bijna onvermijdelijk is dat er fouten gemaakt.

De minister deed de toezegging in een overleg met de MOgroep en de BMJ, de branche-organisatie en de bond voor jeugdzorg. De organisaties in de Jeugdzorg hebben op hun beurt gezegd dat ze voor 1 februari met een plan komen om de werklast van gezinsvoogden te verlichten. Het doel is dat elke gezinsvoogd dan gemiddeld 17,5 klanten in behandeling heeft, in plaats van de 21 die nu nog gebruikelijk zijn.

Als beide partijen hun toezeggingen nakomen, dan zullen de afspraken volgens de woordvoerder begin volgende maand schriftelijk worden vastgelegd. Daarin komt dan ook een „prestatieverplichting”. De woordvoerder: „Alleen extra geld voor de jeugdzorg is niet de oplossing.”