Had hem maar op Tien gezet

Met John de Mol weet je nooit helemaal wie je voor je hebt.

Is hij de mediatycoon die na zijn vertrek in 2003 bij Endemol een nieuwe poging deed een multimediaal concern uit de grond te stampen? Of is hij de superbelegger die met zijn in 2000 verdiende miljarden belangen in bedrijven verzamelt alsof het postzegels zijn?

Als hij via zijn investeringsmaatschappij Cyrte Investments (voorheen Talpa Capital) een aandeel koopt in kinderzender Jetix of in internetprovider Lycos Europe is het maar de vraag of hij dat enkel en alleen doet om er financieel wijzer van te worden, of juist omdat hij in die mediabedrijven vruchtbare samenwerking ziet met zijn Nederlandse televisiestation Tien (voorheen Talpa).

Gisteren zorgde de voormalige diskjockey helemaal voor verwarring. Via het openbare meldingsregister van toezichthouder AFM bleek De Mol een belang van ruim 5 procent in Endemol te hebben genomen. „Een interessante deelneming voor Cyrte als professionele investeerder”, wuifde zijn woordvoerder de suggestie weg dat de investering een eerste stap is op weg naar volledige terugkoop van zijn oude bedrijf.

Over die terugkoop steken geruchten al de kop op sinds het Spaanse moederbedrijf Telefónica heeft laten doorschemeren van de televisieproducent af te willen. De Mol, met zijn belangstelling voor media, met zijn diepe zakken en met zijn frustraties over de tegenvallende prestaties onder de Spaanse paraplu, zou de ideale kandidaat zijn om het bedrijf terug te kopen.

Sinds Telefónica zijn Hollandse dochter in november 2005 gedeeltelijk naar de Amsterdamse beurs terugbracht – opbrengst: 251 miljoen euro – is het voor beleggers als De Mol gemakkelijk om wat te snuffelen aan de aandelen van het televisiebedrijf.

Voor zijn belang van ruim 5 procent moet De Mol iets meer dan 110 miljoen euro hebben neergelegd, afgaand op de slotkoers van 17,66 euro op de dag dat hij zijn aankoop meldde. Veel geld, maar nog altijd een schijntje vergeleken met wat het bedrijf waard was toen hij het verkocht in 2000. Toen betaalde Telefónica 5,5 miljard euro voor het hele bedrijf, waarvan De Mol ruim een kwart bezat.

Zo op het eerste gezicht een mooie deal, die de reputatie van John de Belegger bevestigt. In recente jaren wist hij met beleggingen in telecombedrijf Versatel en Lycos flinke winsten te behalen in korte tijd. Toch zal De Mol zijn investeringsstaf bij Cyrte om opheldering hebben gevraagd: waarom niet eerder ingestapt? Precies een jaar geleden stond de koers van Endemol op 10.

Philip de Witt Wijnen

    • Philip de Witt Wijnen