Griepprik verlicht longontsteking

rotterdam, 9 jan. Dat door de griepprik in het griepseizoen minder ouderen overlijden, komt niet alleen doordat minder mensen ziek worden. Ook ouderen die ondanks de vaccinatie toch een longontsteking krijgen, hebben een kleinere kans om eraan dood te gaan. Dat schreef een Amerikaans team van medici gisteren in het tijdschrift Archives of Internal Medicine. Van de gevaccineerde 65-plussers stierf minder dan 5 procent in het ziekenhuis als ze met een longontsteking waren opgenomen. Bij mensen zonder griepprik was dat een kleine 10 procent. Het effect vermindert wel wat als andere factoren, zoals leeftijd, worden meegerekend. De onderzoekers denken dat de griepprik het griepvirus minder schadelijk maakt, of dat ingeënte patiënten een longontsteking krijgen van minder agressieve ziekteverwekkers.