Goud oetkiek’n, bliksem!

Eenvijfde van de ouders heeft hun kind vorig jaar verboden ergens heen te gaan.

In Groningen en Limburg gebeurde dat relatief vaak.

Een door een pitbull aangevreten schommel. De kop betekent: Goed uitkijken, jochie! Foto Vincent Mentzel Buurtbewoner van de Rotterdamse wijk Delfshaven laten hun Pitbulls vreten de kinder schommels op het Heemraadsplein te Rotterdam.foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Rotterdam,8 juni 2004
Een door een pitbull aangevreten schommel. De kop betekent: Goed uitkijken, jochie! Foto Vincent Mentzel Buurtbewoner van de Rotterdamse wijk Delfshaven laten hun Pitbulls vreten de kinder schommels op het Heemraadsplein te Rotterdam.foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Rotterdam,8 juni 2004 Mentzel, Vincent

Ouders in de provincie Groningen verbieden hun kinderen het vaakst om ergens naartoe te gaan vanwege vermeende onveiligheid. Dat blijkt uit een gisteren gepresenteerd onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In Groningen is conciërge Dick Scholtens daar verbaasd over: „Ik merk er helemaal niets van.”

Het CBS deed een onderzoek onder bijna vierduizend ouders met kinderen onder de vijftien jaar. Twintig procent van alle ouders in Nederland probeert het leven van hun kind veiliger te maken door ze te verbieden naar bepaalde plaatsen te gaan. Ouders in de provincies Groningen, Zuid-Holland, Utrecht en Limburg zijn het strengst. Het kan zowel plekken betreffen die onveilig zijn door verkeer als door criminaliteit. Wanneer onveiligheid door verkeer niet wordt meegerekend, blijft de top vier van provincies hetzelfde.

Het CBS stelt dat hoe meer adressen er in een bepaalde buurt zijn, hoe vaker ouders hun kinderen van onveilige plekken vandaan houden. Dat de verstedelijkte provincies Utrecht en Zuid-Holland hoog op de lijst staan, dat is dus wel te verklaren. Maar hoe komen Groningen en Limburg er terecht?

Bij basisschool Beijumkorf in de stad Groningen weten ze dat niet. Conciërge Dick Scholtens. „Vanuit school waarschuwen wij kinderen om niet met vreemde mensen mee te gaan. Als er geen ouder bij school staat na schooltijd, gaan de kinderen weer mee naar binnen tot de ouder er wel is. Je moet kinderen niet overal bang voor maken.”

Ook de directie van basisschool Diabolo in Kerkrade merkt niets van angst bij ouders. „Als er berichten zijn van een kinderlokker of een ontsnapte gedetineerde, praten de leerkrachten daarover met de kinderen. Ieder op hun eigen manier en afhankelijk van de kinderen in de klas. Wij hebben nog nooit iets ernstigs meegemaakt”

Het CBS snapt de hoge posities van Groningen en Limburg eigenlijk ook niet. Als verklaring voor de hoge positie van Limburg kan het CBS alleen verwijzen naar de eigen Veiligheidsmonitor 2006, waarin staat dat het gevoel van veiligheid van mensen in die provincie lager is dan in de rest van Nederland.

Maar in de veiligheidsmonitor van de politie Limburg is het gevoel van onveiligheid in de provincie juist minder geworden. De woordvoerder van de politie in Maastricht, Chris Timmermans, heeft niet het idee dat de incidenten met bijvoorbeeld kinderlokkers zijn toegenomen. Hij denkt dat de hoge plek van Limburg op de ranglijst misschien verklaard kan worden door de moord op twee meisjes in Luik, afgelopen zomer. „Mensen in Limburg zijn daardoor misschien banger dan mensen in de rest van Nederland, die verder bij België vandaan wonen.”

Ook de politie Groningen zegt verbaasd te zijn over de positie van de eigen provincie. Woordvoerder Paul Heidanus van de Groningse politie: „De uitkomst van het onderzoek staat haaks op de uitkomsten van de veiligheidsmonitor van de politie. Daar komt juist uit dat Groningen steeds veiliger wordt. Misschien zijn Groningse ouders wel strenger. Maar gevoelens van mensen zijn subjectief. Daar moet je respect voor hebben.”

    • Fieke Hoogstad