‘Geld boeit me niet’

Peter Jamin Foto Johannes van Assem foto: Johannes van Assem den haag 03-01-2007 Peter Jamin
Peter Jamin Foto Johannes van Assem foto: Johannes van Assem den haag 03-01-2007 Peter Jamin Assem, Johannes van

Je hebt een goede baan opgegeven, nu verdien je minder. Waarom deed je dat?

„In feite heb ik nu evenveel te besteden als toen ik docent was, maar nu moet ik er 40 uur per week voor werken en toen maar 20. Daar baal ik wel van. Maar ook al is het leuk om minder te hoeven werken, voor mij is lesgeven meer dan je uurtjes afdraaien. Voor mijn ideeën over lesgeven was geen ruimte op mijn school. Ik wilde nadenken of ik eigenlijk wel leraar wil zijn. Met genoeg geld voor een maand vertrok ik naar Berlijn. Wonen en leven is goedkoop daar, maar er is veel werkloosheid. Gelukkig vond ik precies aan het eind van de maand een baan. In die eerste maanden ging het maar net goed. Ik heb soms wel erg moeten zeuren om mijn geld op tijd te krijgen.”

Hou je nog iets over aan het eind van de maand?

„Nee, ik doe niet aan sparen. Geld boeit me ook niet zo. Misschien is het ook een beetje kortzichtig, maar ik vind het vooral belangrijk dat je een beetje prettig kunt leven en af en toe iets leuks kunt doen. Ik heb weinig zicht op mijn uitgaven, geen idee waar het aan opgaat. In elk geval deels aan de platencollectie die ik heb. Vroeger gebeurde het nog wel eens dat ik mijn laatste geld aan lp’s uitgaf, terwijl ik nog een week verder moest. Dan kon ik kiezen tussen terugbrengen of een week pannekoeken eten. Het werd eigenlijk altijd dat laatste. Maar zo erg is het gelukkig tegenwoordig niet meer.”

Je eet toch wel goed, hè?

„Ja hoor, ik eet juist zoveel mogelijk vegetarisch en biologisch. Dat kost wel een stuk meer. Ik had laatst besloten dat ik moest proberen iets goedkoper boodschappen te doen. Maar dan stap je zo’n Aldi in, daar word ik niet vrolijk van. Als je vers fruit en verse groente gewend bent, valt zo’n supermarkt tegen. Ik vind gezond eten belangrijk, dus daar ga ik niet op beknibbelen. Maar je moet ook niet alles in de biologische winkel kopen. Er zijn grenzen aan hoeveel ik wil uitgeven aan een tomaat.”

Hoe lang hou je deze manier van leven vol?

„Ik weet het niet. Ik hou nu niet zoveel tijd over naast mijn baan. Als ik vier dagen zou kunnen werken voor dit geld, zou het fijn zijn. Dus ik kijk wel naar iets anders. Ik heb laatst nog wel gesolliciteerd op vacatures voor docenten. Dat werd niets. Maar ik ben niet gebonden aan Berlijn. Ik ben er nog niet helemaal uit wat ik wil.”

Leendert van der Valk

    • Leendert van der Valk