Geen hoger cholesterol door Senseo

Koffie drinken uit een Senseo-apparaat is veilig voor het cholesterolgehalte. Dat hebben onderzoekers van de Wageningen Universiteit en de Vrije Universiteit vastgesteld.

De onderzoekers gingen het effect van koffiepads na, omdat bekend is dat ongefilterde koffie en koffie uit een percolator wel ongezond zijn. Begin jaren negentig ontdekte dezelfde onderzoeksgroep dat bij het koffiezetten twee plantenstoffen vrijkomen die het cholesterolgehalte verhogen en de kans op hartinfarcten vergroten. Normale filters houden die stoffen tegen. De vraag was of het dunnere papier van de koffiepads ook zo veilig is. Dat is het geval, schrijven de onderzoekers in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Zij werden niet betaald door bedrijven.

Filterkoffie en Senseo-koffie bevatten evenveel van de chemische verbindingen cafestol en kahweol. Kookkoffie, in Nederland bekend als ‘Turkse koffie’ waarvoor gekookt water direct op gemalen koffie wordt gegoten, bevat bijna honderd keer zoveel van die stoffen. Voor de studie werden de standaardpads van Douwe Egberts gebruikt en de huismerken van Albert Heijn, Edah en Super de Boer.

In de jaren tachtig bleek uit onderzoek in Scandinavië, waar kookkoffie populair is, dat zes mokken per dag de kans op een hartinfarct al verhoogt. Vooral het gehalte aan low density lipoproteins, de kleine bolletjes van vet en eiwit die bekend staan als ‘slecht cholesterol’, neemt dan toe in het bloed. Hetzelfde effect wordt bereikt met zo’n negen kopjes koffie uit een cafetière of percolator. Bij beide bereidingen blijven plantaardige oliën in de koffie zitten. Daarin zitten ook de in vet oplosbare verbindingen cafestol en kahweol.

Koffiepads zijn gemiddeld 0,061 millimeter dik, gewone filkoffiefilters 0,104 mm. De druk in een Senseo-apparaat is anderhalf keer zo hoog als in een normaal koffiezetapparaat. Dat niet alle filters de twee verbindingen tegenhouden, blijkt volgens de onderzoekers uit hun niet gepubliceerde studies naar koffieautomaten. Sommige automaten, die met dunne filters en onderdruk werken, zetten wel koffie met een enkele malen verhoogd gehalte aan cafestol en kahweol.

Bovenstaande studies naar koffie en cholesterol zijn van voedingshoogleraar prof. Martijn Katan. Hij spreekt hiernaast over de invloed van bedrijven op onderzoek naar alcoholvrije dranken.