Eng, enger, engst: een kannibalistische biografie

The Hannibal Lecter Trilogy Universal
The Hannibal Lecter Trilogy Universal

The Hannibal Lecter Trilogy Universal

Films

Extra’s

De eerste keer dat menseneter Hanibal Lecter in een film optrad heette hij nog dr. Hannibal Lecktor en werd hij gespeeld door de Engelse acteur Brian Cox (onlangs nog te zien in Woody Allens Match Point). Engelsen hebben schijnbaar iets engs voor Amerikanen. Want vijf jaar nadat Michael Mann Thomas Harris’ boek Red Dragon (de film heette Manhunter) had verfilmd, kwam Jonathan Demme in 1991 met Silence of the Lambs waarin de beschaafde kannibaal het gezicht kreeg van alweer een Brit: Anthony Hopkins. In beide gevallen is de systematiek van het verhaaltje dezelfde. De gedetineerde gentleman-psychopaat-psychiater wordt door de FBI ten hulp geroepen bij het opsporen van een seriemoordenaar. In Manhunter was dat nog een klein maar griezelig bijrolletje, in Silence of the Lambs bezorgde de man achter tralies het filmpubliek nachtmerries, maar was hij stiekem ook hun held. De chemie tussen Hopkins en aspirant-FBI-agente Clarice Starling (Jodie Foster) was goed voor Oscars. En de man die aan het slot ‘an old friend for dinner’ heeft, steeg hoog in het lijstje filmgriezels aller tijden.

Mede door het succes van de film voelde Harris zich geroepen met een overdadig vervolgboek over de inmiddels op vrije voeten geraakte Lecter te komen, vol klassieke muziek en renaissance-symboliek. Ridley Scott regisseerde, Hopkins reviseerde, maar Foster had er geen zin meer in en liet de rol van FBI-agente in Hannibal over aan Julianne Moore. Inmiddels was Hollywood even gulzig als Hannibal the Cannibal en zette zich met actiespecialist Brett Rattner in de regisseursstoel aan het verfilmen van Red Dragon. Dat Hopkins inmiddels tien jaar ouder was dan in deel 2 deerde niet. Niets wat een beetje digitale facelift niet oplossen kon.

De lever met ‘some fava beans and a nice chianti’ is echter nog niet op. Harris schreef inmiddels een vierde Lecter-boek: Hannibal Rising, en de film onder regie van tv-regisseur Peter Webber is inmiddels af. We gaan nog verder terug in de tijd, met een piepjonge Hannibal, die na de dood van zijn ouders in WOII opgroeit in het Litouwse kasteel van zijn voorvader Hannibal the Grim en na een vlucht naar Frankrijk onder invloed komt van een mysterieuze Japanse dame (Gong Li, die onlangs ook al mysterieus en misdadig mocht zijn in Miami Vice). Hannibal Rising wordt in maart in de Nederlandse bioscopen verwacht. Het rationele gezicht van het onberedeneerde kwaad heeft dan een complete biografie en een jeugdtrauma gekregen. Je kunt je er ook aan overeten.

Dana Linssen

    • Dana Linssen