Endemol herenigd met zijn Franse activiteiten

De Franse tak van televisieproducent Endemol wordt weer bij de rest van het bedrijf gevoegd. Endemol betaalt 450 miljoen euro aan de eigenaar, het Spaanse Telefónica, voor de Franse activiteiten. Dat maakte het bedrijf vanochtend bekend.

De Franse divisie was apart gezet bij de beursgang van Endemol in 2005, omdat er nog een conflict was met twee voormalige eigenaren over de overnameprijs die Endemol hun schuldig was. Deze was afhankelijk van de prestaties van het bedrijf. In 2003 claimden televisiepersoonlijkheid Arthúr en de andere eigenaar Stéphane Courbit, een onbekend bedrag tegoed te hebben. Het juridische conflict hierover werd in september 2006 geschikt. Volgens verscheidene media krijgen ze van Telefónica honderden miljoenen euro’s, gespreid over de periode 2007 tot 2010. De voormalige eigenaren zitten nog altijd in de directie van Endemol Frankrijk.

Volgens analist Mariska Douwens was de hereniging nodig voor een verkoop van Endemol. Het bedrijf is nog voor driekwart eigendom van Telefónica, maar staat sinds een jaar in de verkoop. Gisteren werd bekend dat de investeringsmaatschappij van John de Mol 5 procent heeft verworven.