En ja, de prins is gekomen…

Maar gaat hij ook iets zeggen?
hasselt.jpgHalf negen vanmorgen. Er is ,,een nieuw detail” in de fraudezaak bij de Belgische marine, meldt de nieuwslezer van de Vlaamse radio VRT. Prins Laurent, die mogelijk bij de zaak betrokken is, heeft zijn villa in Tervuren, vlakbij Brussel, verlaten. Met welke bestemming, dat weet de VRT niet. Brengt hij zijn kinderen naar school? Of is hij op weg naar de rechtbank in Hasselt om als getuige te worden gehoord?
Komt de prins of niet? Dat was vanmorgen de vraag in België. Gisteren begon in Hasselt een rechtzaak tegen twaalf personen die ervan worden verdacht ruim twee miljoen euro van de marine te hebben verduisterd met behulp van valse facturen. Een deel daarvan, 150.000 euro, zou zijn gebruikt om de villa van Laurent op te knappen. Justitie verklaarde de afgelopen weken bij voortduring dat Laurent geen verdachte is. Maar gisteren zei de rechter dat Laurent toch kan worden gehoord, op verzoek van de verdediging. Enkele verdachten hebben verklaard dat Laurent van ,,alles” op de hoogte was.
Om kwart over negen komt er iets meer duidelijkheid. In het centrum van Hasselt stopt een bescheiden zwarte auto, een Smart. In het flitslicht van enkele tientallen fotografen stapt prins Laurent uit en loopt naar een zij-ingang van het gerechtsgebouw. ‘Laurent! Laurent!’ roepen meisjes vanuit een pand aan de overkant. Maar de prins zwijgt.
Of Laurent de eerste Belgische prins wordt die moet getuigen in een rechtzaal is dan nog onduidelijk. Alles wijst in die richting. Hij is gekomen. De Belgische regering heeft vorige week haastig een regeling getroffen om zijn immuniteit op te heffen. Maar de officier van justitie wil niet dat Laurent wordt gehoord, en verzet zich daartegen.
Gisterenavond kreeg de affaire een onverwachte wending. De officier kondigde plotseling aan Laurent te zullen laten verhoren door de politie: achter gesloten deuren. Dat is gisterenavond meteen gebeurd. ,,Het is mij een raadsel waarom”, zegt persrechter Ward Smeets. De officier heeft verklaard dat hij de zaak zo wil ,,redden”. Smeets niet wat de officier daarmee bedoelt.
Gevolg was wel dat Laurent vanmorgen niet meteen mocht getuigen. In plaats daarvan ontstond een juridisch gevecht over de vraag of dat nu nog wel wenselijk was. Ja, zei de advocaat van de verdachten. Nee, zei de officier. Bovendien was de dagvaarding te laat ingediend, betoogde hij.
Ondertussen meldde de Vlaamse krant De Standaard nieuwe feiten op haar website. Laurent zou gisterenavond tegen de politie hebben gezegd dat hij wist dat het geld voor zijn huis bij de marine vandaan kwam. Hij dacht dat dat legitiem was.

    • Jeroen van der Kris