Eerste Arabier loopt in Israël

Mushir Salim Jawher heeft door zijn deelname aan de Tiberias Marathon in Israël het staatsburgerschap van Bahrein verloren. De atleet, die in 1978 als Leonard Mucheru in Kenia werd geboren en in 2003 besloot voor Bahrein uit te komen, was zich kort na zijn zege in twee uur en dertien minuten van geen kwaad bewust. Jawher geldt als de eerste atleet uit een Arabisch land die ooit aan een marathon in Israël deelgenomen heeft.

Volgens de krant Jerusalem Post was Jawher na afloop ‘heel erg trots’ dat hij in Israël gelopen had. ‘Israël is een vrij land en mensen zouden in harmonie samen moeten leven’, sprak de loper. ‘Toen ik besloot hier te lopen wist ik niet dat ik historie zou schrijven. Ik heb er geen probleem mee en hoop hier volgend jaar weer te lopen.’ De atletiekunie uit Bahrein was echter „geschokt” dat de atleet aan de loopwedstrijd deelgenomen had. „De unie vindt het zeer spijtig wat de atleet gedaan heeft”, luidde de officiële reactie. Ondanks dat het een persoonlijk initiatief van Jawher betrof, mag hij niet langer voor Bahrein uitkomen en verliest hij zijn paspoort.

Kenia is vooralsnog niet voornemens om Jawher zomaar opnieuw het staatburgerschap te schenken. De atleet loopt zelfs kans vervolgd te worden omdat hij Israël binnen is gegaan met een Keniaans paspoort. Dat document was niet meer geldig omdat het Afrikaanse land geen dubbele nationaliteit toestaat.

Jawher is een van de vele Afrikaanse atleten die de afgelopen jaren besloot voor Qatar of Bahrein uit te komen. De bekendste is Saif Saaeed Shaheen. Deze voormalige Keniaan won voor Qatar een gouden medaille tijdens het WK atletiek in 2003.

In februari 2004 verdedigde Jawher de kleuren van Bahrein bij de Asian Indoor Championships in Teheran. Daar won hij de drieduizend meter. „Mucheru is een hele goede atleet, maar hij is nu in een hele moeilijke situatie verzeild geraakt”, zei David Okeye secretaris-generaal van de Keniaanse atletiekunie.