Duitsland voor vierde keer wereldkampioen export

Duitsland was vorig jaar opnieuw de grootste exporteur ter wereld. In november behaalde de Duitse export het historische recordbedrag van 85,2 miljard euro. In de eerste elf maanden van 2006 heeft Duitland daarmee al meer uitgevoerd dan in heel 2005. En zodoende is de veruit grootste economie van Europa voor het vierde achtereenvolgende jaar wereldkampioen export.

Dat heeft het Statistische Bundesamt in Wiesbaden vandaag bekendgemaakt. In 2003 verdrong Duitsland de Verenigde Staten van de eerste plaats in de wereld.

De groei van de Duitse export betreft vooral bestemmingen buiten de Europese Unie, hoewel in absolute termen nog altijd het leeuwendeel van de Duitse export naar de EU gaat.

De Duitse auto-industrie werd vorig jaar eveneens wereldkampioen export met 3,9 miljoen auto’s, een groei van 2,5 procent vergeleken met 2005. In Duitsland zelf werden in totaal 3,47 miljoen auto’s verkocht, een plus van vier procent. BMW, Mercedes en Porsche behaalden alle drie recordverkopen in de Verenigde Staten. Overigens verdrong het Japanse Toyota op de Amerikaanse markt, die vijf maal zo groot is als de Duitse automarkt, het Duitse autoconcern DaimlerChrysler van de derde plaats, wegens problemen bij Chrysler – en Ford van de tweede plaats.

Analisten verwachten dat de gunstige exportcijfers de economische groei van Duitsland in het vierde kwartaal van 2006 eveneens gunstig zullen beïnvloeden. En voor 2007 wordt de export opnieuw als belangrijke, mogelijk zelfs als belangrijkste groeimotor gezien, nu de verhoging van de BTW per 1 januari de binnenlandse bestedingen naar verwachting zal drukken. Maar de voorspellingen over de mate waarin het BTW-effect zich zal manifesteren lopen nogal uiteen.

Jarenlang wilde het Duitse exportsucces maar niet overslaan naar de binnenlandse markt, maar het afgelopen jaar lukte dat wel, naar verluidt niet in het minst door het WK voetbal in Duitsland. Het vertrouwen onder de Duitse ondernemers en consumenten is sindsdien sterk toegenomen. (Reuters)