Dode vogels zorgen voor verwarring

Dode vogels zorgen voor verwarring Austin. Afgedankte veiligheidskleding ligt in een afgezet deel van de binnenstad van Austin, Texas. De dood van ongeveer zestig vogels was gisteren de aanleiding voor vergaande maatregelen. Maar na een onderzoek van de gezondheidsdienst bleek dat er geen gevaarlijke stoffen in de lucht zaten en dat de buurt weer geopend kon worden. De vogels, vooral duiven en mussen, werden 's nachts gevonden. Er waren geen menselijke slachtoffers, maar uit angst voor een gas- of chloorlek werd het gebied rond twaalf uur 's middags afgesloten. Volgens de directeur van een vogelinstituut in Washington heeft de overheid zo gehandeld omdat onverklaarde sterfgevallen onder vogels een aanwijzing kunnen zijn voor gevaar voor mensen. De dode vogels worden de komende dagen onderzocht op virussen en vergif. Specialisten in de Verenigde Staten noemden opzettelijke vergiftiging waarschijnlijk: dat komt volgens hen vaker voor dan mensen denken. Ook in New York was er gisteren enige angst. Een vreemde gaslucht hing 's ochtends boven Manhattan, maar hier werden geen dode dieren gerapporteerd. Volgens burgemeester Bloomberg van New York zijn er geen aanwijzingen dat de lucht onveilig is geweest en is er geen ongewoon hoge concentratie gas geconstateerd. Foto AP/Harry Cabluck Workers place disinfectant near discarded protective clothing on Congress Ave., Monday, Jan. 8, 2007, in Austin, Texas. Police shut down a 10-block stretch in the heart of downtown early Monday after up to 60 dead birds were found, but a state health official said preliminary air-quality tests showed no dangerous chemicals and that the area should reopen soon. (AP Photo/Harry Cabluck) Associated Press

Afgedankte veiligheidskleding ligt in een afgezet deel van de binnenstad van Austin, Texas. De dood van ongeveer zestig vogels was gisteren de aanleiding voor vergaande maatregelen. Maar na een onderzoek van de gezondheidsdienst bleek dat er geen gevaarlijke stoffen in de lucht zaten en dat de buurt weer geopend kon worden.

De vogels, vooral duiven en mussen, werden 's nachts gevonden. Er waren geen menselijke slachtoffers, maar uit angst voor een gas- of chloorlek werd het gebied rond twaalf uur 's middags afgesloten. Volgens de directeur van een vogelinstituut in Washington heeft de overheid zo gehandeld omdat onverklaarde sterfgevallen onder vogels een aanwijzing kunnen zijn voor gevaar voor mensen.

De dode vogels worden de komende dagen onderzocht op virussen en vergif. Specialisten in de Verenigde Staten noemden opzettelijke vergiftiging waarschijnlijk: dat komt volgens hen vaker voor dan mensen denken.

Ook in New York was er gisteren enige angst. Een vreemde gaslucht hing 's ochtends boven Manhattan, maar hier werden geen dode dieren gerapporteerd. Volgens burgemeester Bloomberg van New York zijn er geen aanwijzingen dat de lucht onveilig is geweest en is er geen ongewoon hoge concentratie gas geconstateerd.