De mandarijnencrisis

tangerine.jpgIn Europa riekt het weer naar angstzweet en kippendrift nu Rusland de oliepijp Droezjba even dichtknijpt. Wat zou u doen als uw buurman in één dag illegaal 79.000.0000 liter olie aftapt? Gewoon doorpompen? Nou, wij dus niet.

In Moskou hebben we ook serieuze problemen, zoals de mandarijnencrisis aan onze zuidgrens. Al enkele dagen blokkeren zestig truckers de Trans-Kaukasische bergweg, hun mandarijnen mogen Rusland namelijk niet in. De politie staat machteloos, pantserwagens zijn onderweg om de blokkade te breken, want straks heeft Rusland geen verbinding meer met haar protectoraat in Georgië, Zuid-Ossetië. 

Wat bezielt die truckers om met duizend ton mandarijnen naar Rusland te rijden? Import van Georgisch fruit is al sinds december 2005 verboden. Nou, volgens Georgische media lieten de Russen eerder een paar mandarijnentrucks door en kregen de anderen daardoor moed. 

Ik zou denken: de truckers hadden een smokkeldeal met de Russische grenscommandant, dat liep op een of andere manier spaak en daar sta je dan, hoog in de bergen, met een miljoen kilo halfbevroren mandarijnen. Nu het nieuws is, weet je dat het definitief no pasaran wordt. Wat te doen, met je rottende mandarijnen terugrijden of ze Rusland maar inkieperen?

    • Coen van Zwol