China laat video zien van gevechtsvliegtuig

Peking. In het geheim vloog hij al drie jaar, maar nu hebben de Chinese defensieautoriteiten beelden getoond van China`s modernste gevechtsvliegtuig waarvan alle onderdelen van Chinese makelij zijn. Op een persconferentie in Peking is vrijdag aan een selectief publiek de Jian-10 (J-10) gepresenteerd. Staatsmedia meldden dat een vijf minuten durende video werd vertoond van het toestel in actie, zoals bij het afvuren van raketten. Volgens het Volksdagblad, het orgaan van de communistische partij, is China het vierde land in de wereld dat in staat is op eigen houtje moderne gevechtsvliegtuigen en de daarbij behorende motoren en luchtdoelraketten te ontwikkelen. De andere landen zouden de VS, Rusland en Frankrijk zijn. Het prototype van de J-10 vloog voor het eerst in 1998. Het toestel kwam in 2003 in dienst bij de Chinese luchtmacht. Volgens schatting zijn er nu tien operationeel en zouden er op termijn zo`n 300 geproduceerd moeten worden.