Chávez wil nationaliseringen en meer macht

De president van Venezuela Hugo Chávez wil telefoon- en elektriciteitsmaatschappijen in zijn land nationaliseren. De bewindsman zei dit gisteren in Caracas na de presentatie van zijn nieuwe kabinet. Morgen wordt hij beëdigd voor een nieuwe ambtstermijn die tot 2013 duurt.

De nationalisering is volgens Chávez nodig in het kader van de vestiging van een socialistische republiek. Een olieraffinaderij in het Orinoco-gebied moet ook in handen van de Venezolaanse staat komen. De president wil verder de constitutie veranderen om makkelijker, per decreet, te kunnen regeren. Aan de autonomie van de Centrale Bank van Venezuela moet een einde komen.

De telefoonmaatschappij Cantv werd vijftien jaar geleden geprivatiseerd. De aandelen van de op de beurs van New York genoteerde onderneming daalden ruim 14 procent na de bekendmaking. Electricidad de Caracas, de elektriciteitsmaatschappij, is nu voornamelijk in Amerikaanse handen.

De voorgestelde maatregelen zullen hoogstwaarschijnlijk op steun kunnen rekenen in het Venezolaanse parlement. Door een boycot van de oppositie, die bang was voor stembusfraude, zijn in 2005 alle parlementszetels naar partijen gegaan die Chávez steunen. Chávez won in december de verkiezingen met 63 procent van de stemmen.

De Venezolaanse president trok in zijn toespraak ook hard van leer tegen de secretaris-generaal van de Organisatie van Amerikaanse Staten José Miguel Insulza. Chávez noemde hem een pendejo (droplul). De Chileen had vorige week gezegd dat het besluit van Chávez om een kritische particuliere tv-zender in de toekomst geen vergunning meer te geven anti-democratische censuur is.

De president vindt dit een onaanvaardbare inmenging in binnenlandse aangelegenheden. Hij eist dat Insulza opstapt.

Venezuela zal voortaan 27 ministeries tellen. Dat zijn er bijna twee keer zo veel als toen Chávez in 1999 aantrad.

Chávez benoemde zijn oudste broer Adán tot minister van Onderwijs. In het onderwijs moet volgens Chávez duidelijk worden gemaakt dat voor zaken als individualisme, egoïsme en kapitalisme geen plaats meer is in de Bolivariaanse republiek.