Burrito Brother Sneaky Pete dood

LOS ANGELES, 9 JAN. Invloedrijk steelgitarist Sneaky Pete Kleinow van de Flying Burrito Brothers, is zaterdag op 72-jarige leeftijd overleden aan Alzheimer. Als mede-oprichter van de band in 1968 stond hij aan de wieg van de countryrock. Na het uiteenvallen van de band was hij een veelgevraagd sessiemuzikant. Hij speelde met The Byrds, John Lennon, Jackson Brown, Linda Ronstadt, Joni Mitchell, de Bee Gees en Sly and the Family Stone. Naast muzikant was Kleinow, in 1934 geboren in Indiana, ook animatiefilmer en special-effectsmaker voor speelfilms, onder meer voor Star Wars: The Empire Strikes Back, Fearless en Under Siege. In 1983 won hij een Emmy Award voor zijn special effects van de tv-serie The Winds of War. In 2000 richtte hij zijn eigen band Burrito Deluxe op, om een graantje mee te pikken van de heroplevende belangstelling voor Americana, een verzamelnaam voor countryrock en verwante genres. Hij trad in 2005 voor het laatst op, bij een herdenkingsconcert voor wijlen Gram Parsons.