Brekingsindex in materiaal negatief

Rotterdam, 9 jan. Onderzoekers van het Ames Laboratory in de VS hebben een materiaal gemaakt met een negatieve brekingsindex voor zichtbaar licht. Het zogeheten metamateriaal bestaat uit een fijnmazig netwerk van zilver en magnesiumfluoride op glas, met structuren van slechts honderd miljardste meter. De fysici beschrijven het in de jongste nummers van Science en Optic Letters. De negatieve brekingsindex maakt het in principe mogelijk lichtgolven gericht door het materiaal te sturen, zoals ook een elektrische stroom gecontroleerd door een materiaal kan worden geleid. Tot nu toe waren alleen metamaterialen ontworpen die microgolven konden geleiden. Vorig jaar kwamen die in het nieuws omdat een cirkel van zulk metamateriaal als een tweedimensionale onzichtbaarheidsmantel fungeerde. De cirkel liet microgolven stromen rond een koperen cilinder, zoals een waterstroom een steen omspoelt en daarna zijn weg vervolgt. Met het nu ontdekte materiaal valt, onder meer omdat het lichtverlies erin groot is, nog geen onzichtbaarheidsmantel te maken.