Blatter erkent ‘fout’ bij uitreiking wereldbeker

Uit angst voor pijnlijke fluitconcerten heeft FIFA-voorzitter Sepp Blatter de uitreiking van de wereldbeker aan Italië vorig jaar zomer in Berlijn aan zich voorbij laten gaan. Dat ‘geheim’ onthulde de preses van de wereldvoetbalbond in Rome bij de huldiging van de Italiaanse wereldkampioenen door president Giorgo Napolitano.

Blatter bood in Rome aan de Italiaanse spelers zijn excuses aan voor zijn opvallende afwezigheid op het veld na afloop van de finale tegen Frankrijk. De Zwitser liet de plechtigheden verrassend over aan de Zweed Lennart Johansson, de voorzitter van de Europese voetbalunie (UEFA). „Dat was hoe dan ook een fout”, gaf Blatter gisteren toe.

De FIFA-voorzitter liet in Rome weten dat hij al voor het begin van de WK-finale had besloten om de eer aan Johansson te laten. „Ik wilde een pijnlijke situatie vermijden. Het Duitse publiek had bij eerdere gelegenheden bij het horen van de naam FIFA steeds een fluitconcert gegeven. Dat wilde ik voorkomen.”

Blatter werd persoonlijk bij het voorbereidende toernooi om de Confederatiebeker in 2005 door Duitse toeschouwers fanatiek uitgefloten. Ook tijdens de openingsceremonie van het WK klonken afkeurende geluiden vanaf de tribunes over Blatter en FIFA. Daarom besloot de Zwitserse preses af te zien van zijn gebruikelijke optreden na de WK-finale.

De voorzitter van de wereldvoetbalbond reisde samen met organisator Franz Beckenbauer naar vrijwel alle wedstrijden op het WK. Dat Blatter Johansson naar voren schoof voor de uitreiking van de wereldbeker was pikant. Bij zijn herverkiezing was de Zweed zijn grote tegenstrever. Johansson wil zelf aan het einde van de maand herkozen worden als voorzitter van de UEFA. (ANP)