Baby kopen kost in Argentinië 13 euro

Dertien euro, wat voedsel en kleding was voldoende voor de aanschaf van een zestien dagen oude baby. In opdracht van een vijftigjarig echtpaar uit Buenos Aires deed een verpleegster een zestienjarige moeder het aanbod. Het gebeurde een paar dagen geleden in het stadje Frías in de verpauperde Argentijnse provincie Santiago del Estero. De arme moeder stemde in met het aanbod. De transactie ging niet door omdat er een telefonische tip binnenkwam bij de politie net voordat de baby met een valse naam zou worden ingeschreven bij de burgerlijke stand. Alle betrokkenen zitten voorlopig vast.

Het is een klein berichtje op de samenlevingspagina in de krant Página/12 van vandaag. Niets bijzonders. De ouders hebben domme pech gehad. Normaal gesproken zou dergelijke mensenhandel zich probleemloos hebben voltrokken. Zeker in het arme, warme noorden van Argentinië is alles te koop.

Het zijn dit soort berichten die duidelijk maken dat de economische crisis in Argentinië nog lang niet voorbij is. Sinds in 2002 het land vrijwel bankroet raakte, zijn de economische groeicijfers formidabel goed. Gemiddeld zo´n tien procent. Maar het zijn toch vooral de soja- en vleesboeren die er voorlopig op vooruit gaan. In veel streken is de ellende onverminderd groot. Een baby kost er evenveel als drie kilo vlees.

 

    • Marcel Haenen