7 redenen om uit te gaan

Konijn zet aan tot moorden Donnie Darko (VS, 2001)

1 uit eten met iens

Tapasbar Pulp

Stationsweg 2, BussumTelefoon (035) 683 23 19Keuken open 17.00-23.00Spaans, tapas/mezze, gemiddelde prijs 3-gangen à la carte 12,00 euro.Categorie: Tapas

Of je staand of zittend de verse dadels met spek of de wilde Spaanse spinazie wilt eten, dat maakt allemaal niet uit in deze heerlijk rommelige tent met veel geroezemoes. Stil blijven zitten is in elk geval geen optie met muziek waarop je lekker kunt dansen. Wil je iets anders dan de standaard gehaktballetjes, dan is dit een ideale tapasbar, óók wanneer je haast hebt: elke bestelling staat in no time op tafel.

goed | Hoewel het aardig vol was, deed de aardige bediening haar best een plaats voor ons te regelen. Het is vooral kletsen met een vorkje in de hand, de hapjes worden met tussenpozen gebracht. Met drie volwassenen en een kind voor vijftig euro gegeten en gedronken. (26-08-2006 L. B. te Hilversum)

uitstekend | Heerlijk eten en vriendelijke bediening. Pulp heeft een wisselende kaart, waarop gewone en wat meer aparte tapas staan. De keuken is al om vijf uur open, dus ook ideaal om met kind(eren) te eten. (26-05-2006 S. B. te Bussum)

Eet en recenseer mee via www.nrc.nl/iens

2 TONEEL

The Lieutenant of Inishmore door Olympique Dramatique

Groningen: Stadsschouwburg. Tijd: 20.15u. Res/inl: 050-3680368.

De Ierse toneelschrijver Martin McDonagh neemt in zijn meesterlijke stuk De luitenant van Inishmore het betrekkelijk alledaagse als aanleiding tot een fascinerend relaas over geweld, de zinloosheid daarvan en moordlust. De aanleiding is niet meer dan een gewone, dode kat, Wee Thomas. Maar deze ‘lieve, kleine Tommy’ is wél het lievelingsdier van de stuurloze IRA-terrorist Padric. Hij verdenkt iedereen in het dorp ervan de moordenaar te zijn. Het collectief Olympique Dramatique is verbonden aan het Vlaamse Toneelhuis.

3 DEBAT

Stand in het Land

Utrecht: Lutherse Kerk, Hamburgerstraat 9. Tijd: 20.00 uur. Entree: gratis. Inl: www.tumultdebat.nl

Tumult opent het nieuwe jaar traditioneel met een terugblik op het afgelopen jaar door kritische gasten. Is Nederland wel klaar voor een wereld waarin multi-identiteiten bestaan? Voor een wereld die we met zijn allen delen? Een debat dat de diagnose mag stellen; wat zou Nederland wél kunnen zijn? Onder leiding van Will Tinnemans, journalist, met onder anderen Halleh Ghorashi, hoogleraar Management van Diversiteit en Integratie VU, en Annette Birschel, voorzitter Buitenlandse Pers Vereniging Nederland.

4 Theater

De Nacht van het Lot

Amsterdam: Theater Bellevue. Tijd: 20.30u. Leeftijd: 15+. Res: 020-5305301 & www.theaterbellevue.nl

De nacht van het lot van Karim Traïdia gaat over drie jonge vrouwen van verschillende achtergrond, die een geheime cybervriendschap onderhouden. Ze vertellen elkaar over de worstelingen met hun identiteit, geloof en cultuur. Als een van hen wordt uitgehuwelijkt, ontmoeten ze elkaar. Drie jonge vrouwen nemen wraak op de maatschappij, maar kunnen ze elkaar eigenlijk wel vertrouwen? Spel: Sonja Potjewijd, Susanne Hameleers en Thamar Kemperman.

5 FILM

Donnie Darko (VS, 2001)

Den Haag: Filmhuis. Tijd: 19.30u. Inl: www.filmhuisdenhaag.nl

In deze mix van tienerfilm, thriller en sciencefiction maakt puber Donnie (Jake Gyllenhaal) kennis met een man in een konijnenpak, die hem voorspelt dat het einde der tijden nabij is en hem aanzet tot moorden. Hallucineert Donnie of bestaat het konijn echt? Duistere bijrollen van Drew Barrymore (als lerares Engels) en Patrick Swayze (door Donnie als de antichrist bestempeld). Regie: Richard Kelly. Met: Jake Gyllenhaal, Jena Malone, Drew Barrymore, Patrick Swayze.

6 Lezing

Marcel Möring

Utrecht: Selexyz Broese, Stadhuisbrug 5. Tijd: 19.30u. Entree: 5 euro. Res: 030-2332500 & www.selexyz.nl

Marcel Möring (1957) publiceerde de romans Mendels erfenis (1991, Geertjan Lubberhuizenprijs), Het grote verlangen (1992, AKO Literatuurprijs) en In Babylon (1997, Gouden Uil Literatuurprijs) en de novellen Bederf is de weg van alle vlees (1995) en Modelvliegen (2000). Onlangs verscheen zijn nieuwe roman, Dis, waaraan hij bijna tien jaar heeft gewerkt. Dis is gemodelleerd naar de hel uit Dantes Divina Commedia en speelt zich af tijdens de TT-nacht in Assen. Vanavond geeft Möring een lezing over zijn werk, waarbij de nadruk ligt op Dis.

7 TENTOONSTELLING

KK Outlet

Rotterdam: Kunsthal. T/m 14 januari, di-za 10.00-17.00u, zo 11.00-17.00u. Inl: www.kunsthal.nl

In de Kunsthal is nog enkele dagen een overzichtstentoonstelling te zien van het eigenzinnige reclamebureau KesselsKramer. Sinds de oprichting in 1996 heeft KesselsKramer een grote naam opgebouwd met eigenwijze en tegendraadse reclamecampagnes. KK Outlet is vormgegeven als een grote winkel waarin bekende en minder bekende advertenties, commercials en websites van opdrachtgevers als Ben, Diesel en MTV zijn uitgestald.