7 redenen om thuis te blijven

Je kan het! Je kan het!

1 Sloopbehang

Designbehang van Studio Ditte

Te bestellen bij Design Daily in Eindhoven, www.designdailys.nl, 199 euro per rol (9 meter bij 46,5 cm).

Een stuk wrakhout gevonden op het strand, een deurtje uit het dressoirkastje van oma, een plank uit de boekenkast, het laatste restje van de houten campingtafel. Het sloophouten behang van ontwerperscollectief Studio Ditte spreekt tot de verbeelding. Ze maakten foto’s van verschillende houtsoorten en plakten ze onder elkaar tot een lange strook voor aan de muur. Het is een bonte en schijnbaar natuurvriendelijke variant op het bedrukte jarenzeventigbehang dat nu weer hip is. Wel een beetje duur, maar ook één strook geeft je kamer onmiskenbaar een nieuwe look. Studio Ditte presenteerde het behang enkele maanden geleden tijdens de expositie Copypaste History in de Eindhovense expositieruimte MU. Jonge ontwerpers kregen de opdracht een icoon uit de designgeschiedenis te kiezen en er een 21ste-eeuwse variant op te maken. Voor Studio Ditte een uitgelezen kans om met een knipoog te verwijzen naar de bekende sloophouten meubels van Piet Hein Eek. Want ook het behang is sloophout, maar dan een geprinte versie. Zeg maar restylingrecycling. Toen tijdens de tentoonstelling een aantal rollen ‘verdween’ zagen de ontwerpers de hitpotentie van het behang direct in. Nu al te bestellen op de website. (JvG)

2 Documentaire

Stephen Fry: The Secret Life of a Manic Depressive

Canvas, 20.50-21.45u.

De manisch-depressieve Britse komiek, acteur, schrijver en presentator Stephen Fry vertelt in deze tweedelige BBC-documentaire over de impact van de ziekte op zijn leven. Ook interviewt hij andere manisch-depressieve celebrities, zoals acteur Richard Dreyfuss en zanger Robbie Williams. Fry spreekt ook wetenschappers die de ziekte proberen te analyseren en onder controle willen krijgen.

3 Film

Runaway Jury

BBC 1, 23.35-01.35u.

Voor een revolutionair proces tegen een grote Amerikaanse wapenfabrikant moet een jury gevormd worden. Als het proces eenmaal is begonnen, blijkt dat één jurylid zijn eigen agenda heeft. Hij wil het vonnis voor miljoenen dollars verkopen. Runaway Jury is de negende film die gebaseerd is op een thriller van John Grisham (The Firm, The Pelican Brief). Regie: Gary Fleder. Met: Gene Hackman, John Cusack, Dustin Hoffman en Rachel Weisz.

4 Misdaad

Bureau Van den Heuvel

Ned 1, 21.05-21.45u.

In navolging van Peter R. de Vries krijgt ook misdaadjournalist John van den Heuvel (bekend van onder meer RTL Boulevard) zijn eigen misdaadprogramma. Zes weken lang duikt Van den Heuvel in de zware criminaliteit. Per aflevering komen twee zaken aan bod. In deze eerste aflevering onder meer het verhaal van Rachael, die eind vorig jaar met haar moeder verdween. Na acht weken werd haar lichaam gevonden.

5 Site-seeing

Goede voornemens volhouden

www.slimme-z.nl

Van de ene op de andere dag wordt alles anders. 1 januari, de dag dat veel goede voornemens ingaan. Je stopt met roken en gaat meer bewegen. Maar nog niet zo ver het nieuwe jaar in, blijken voornemens makkelijker gezegd dan gedaan. Toevallig waren de afgelopen dagen erg druk, dus sporten is er even bij ingeschoten. En met al die drukte heb je ook al weer veel zin in een sigaret. Uit onderzoek van psycholoog Jannet de Jonge in 2003 bleek dat na een half jaar een van de drie goede voornemens nageleefd waren. Om je voornemens vol te houden kan een beetje sociale druk helpen. Hoe meer mensen op de hoogte zijn van je goede plannen, des te meer wil je bewijzen een doorzetter te zijn. Op slimme-z.nl vul je je voornemens in, stel je vervolgens een termijn en maak je vrienden getuige van je streven. Slimme-z.nl geeft je helaas geen beloning, maar het is een goede stok achter de deur. (MvdM)

6 Verzorgen

Lipgloss-lippenstift

www.helenarubinstein.com, in februari verkrijgbaar; 27,55 euro

Je gaat van huis en controleert je tas; sleutels, geld, telefoon en ja, lipgloss. Je kan weg. Lipgloss is een must have voor mooie glimmende lippen. Jammer alleen dat het tubetje bij de dop wat plakkerig wordt en bij langdurig gebruik zelfs viezig. Dat is ook het geval bij glossen met een stokje en een kussentje. Als je het stokje terugduwt in het buisje, komt de geleiachtig substantie graag over de rand. Stof, zand en haren kleven daar aan vast. Handiger is een lipgloss-lippenstift. Die van Helena Rubinstein plakt niet en laat toch een mooie glans met glitters achter op je lippen. De stick is verkrijgbaar in veertien kleuren (van bleekroze tot knalrood) en is rijk aan vitamine C én ‘microparels’. Nadeel (of voordeel) is dat deze lipstick niet zo’n dikke glimmende laag creëert. De ‘wanted shine’ ziet er wel heel sjiek uit, dat mag ook wel voor bijna dertig euro. (JV)

7 Game

Yoshi’s Island DS

Uitgever: Nintendo, 45 euro (DS)

Yoshi’s Island: Super Mario World 2 wordt over het algemeen beschouwd als een van de beste platformspellen ooit gemaakt. Het spel met de koddige dinosaurus voor de Super Nintendo (SNES) verscheen in 1995. In 2002 verscheen een remake voor de Gameboy Advance en nu pas is er een echt vervolg voor de Nintendo DS. Yoshi Island DS is echter meer een ode aan het origineel dan een volledig nieuw spel, maar dat is helemaal niet erg. Ook nu vervoer je baby Mario veilig door verschillend aquarelgeschilderde levels en versla je vijanden door ze op te slikken en ze als gespikkeld ei weer uit te poepen… Om deze vervolgens als projectiel te gebruiken. Nieuw zijn de toevoeging van nieuwe baby’s met ieder unieke eigenschappen in de vorm van baby Peach, baby Donkey Kong, baby Bowser en baby Wario. Zo goed als het origineel is deze versie niet, maar plezierig is zij wel en goed voor je humeur. (JM)

Met bijdragen van Jessica van Geel, Mees van der Made, Jan Meijroos en Juliette Vasterman

    • Juliette Vasterman
    • Jan Meijroos
    • Mees van der Made