Tropische trots

hai.jpgTerug van vakantie op Hainan, de tropische trots van China. Een paradijselijk eiland waar vooral veel Russen en Chinezen hun vakantie doorbrengen. Prachtig was het te zien hoe Chinezen recreëren. Je waant je  in de jaren vijftig.Chinese vrouwen zitten gekleed in lange rokken getooid met strooien hoeden op handdoekjes onder parasols. Of ze  kuieren met manlief over het strand. Alsof ze zojuist de wereld hebben veroverd, poseren ze met armen wijd terwijl ze met hun vingers  een vredesteken maken.
Dat ze trots zijn is terecht want Hainan is echt prachtig. Geen hippe tenten waar harde muziek wordt gedraaid en trendy gerechten worden geserveerd.  Op het strand kun je heerlijk verse vis eten bij primitieve lokale restaurants waarvan de eigenaren zelf de zee opgaan om visnetten uit te gooien. Hun buit stellen ze dan ten toon in grote plastic bakken waar zuurstofslangen inhangen om de vissen in leven te houden. Klanten maken hun keuze waarna de kok de vis achter in zijn strandtent keelt en in de hete frituur wokt. Veel klandizie hebben de lokale strandtentjes niet want de Russische toeristen vinden het heerlijk om in vol ornaat te dineren in chique restaurants en de Chinese toeristen willen zich blijkbaar niet beperken tot het eten van vis, schelpen of garnalen. De lokale vissers moeten het vooral hebben van eilanders en een enkele westerse toerist of ze verdienen hun brood met het doorverkopen van de vis. Niet dat westerse toeristen in grote getalen naar Hainan komen. In de week die ik er doorbracht heb ik een Engels echtpaar ontmoet en een Zuid Afrikaans gezin met kinderen in de leeftijd van mijn zoontje. Door het contact met dit sympathieke gezin uit de plaats Ningbo (vlakbij Shanghai) was de vakantie van Tymo ook geslaagd; hij was de hele dag met zijn nieuwe vriendjes in de weer op het strand en in het zwembad.

Wij verbleven in een hotel met uitzicht op zee in de badplaats Yalong op zo’n half uur rijden van de stad Sanya. Omdat ik in Peking vooral gebruik maak van krakkemikkige taxi’s, was ik blij dat ik mij even niet hoefde te verplaatsen. Buiten een uitstapje naar Sanya, de grootste badplaats van Hainan, beperkte onze vakantie zich tot het strand en het zwembad.
Albert Rouwendal,een vriend die bezig is een Kempinskihotel op te zetten in Sanya , nam ons op een avond mee naar de hoogste berg van Sanya waar we een prachtig uitzicht over de kustlijn en de stad hadden. Volgens Albert, die ook manager is van het Kempinskihotel in Peking, ontwikkelt Hainan zich razendsnel. Steeds meer moderne hotels worden geopend en hoewel de service nog te wensen overlaat,leren de Chinezen ook in de hotelwereld snel.
Het grootste probleem voor de toekomst van Hainan is in mijn ogen het behoud van de eigen cultuur. Het eiland is bijvoorbeeld rijk aan minderheden maar door de vercommercialisering bestaat het gevaar dat hun cultuur verwordt tot folklore voor toeristen. De charme van het eiland is juist dat het nog niet verpest is door al te plat toerisme. Daardoor onderscheidt het zich voor mijn gevoel van soortgelijke oorden in Thailand. De oorspronkelijkheid van het eiland heeft mij verrast.Hopelijk wordt die niet om zeep geholpen door westers massatoerisme. Nu komen op Hainan voornamelijk nog Chinezen. Tijdens het Chinees nieuwjaar is er geen vliegtuigstoel meer te krijgen en zelfs de peperdure hotels zijn dan volgeboekt.
Maar om te kunnen renderen moeten de hotels ook buiten de Chinese feestdagen worden volgeboekt.Als het aan Albert en zijn collega’s ligt wordt Hainan op korte termijn ontsloten voor westerse toeristen. Goed voor de economie van Hainan maar waarschijnlijk minder goed voor het behoud van de authenticiteit van het eiland.

createCheckbox(“msg_read_form”, “msgId”, LABEL_MARK_UNREAD, “msgid1″, false, “markUnread(document.msg_read_form.FOLDER.value,document.msg_read_form.IDMSG.value,’msg_read_form’ ,’msgId’ ,’msgid1’)”, 14);

Markeren als ongelezen

Markeren als ongelezen

    • Bettine Vriesekoop