VS met extra troepen nog jaren in Irak

Ook met extra troepen in Irak en de nieuwe strategie die president Bush later deze week bekendmaakt, kan het nog twee tot drie jaar duren voor de Amerikaanse en Iraakse troepen de overhand hebben in de oorlog. Dat zegt een hoge Amerikaanse militair in Bagdad.

Luitenant-generaal Raymond Odierno, sinds vorige maand belast met de dagelijkse militaire operaties in Irak, is in rang de tweede Amerikaanse militair in het land. Hij zette gisteren voor journalisten een plan uiteen om de hoofdstad Bagdad met behulp van extra militairen veiliger te maken. Verschillende eerdere plannen hiertoe hebben de afgelopen jaren gefaald.

Odierno wil dat nieuwe Amerikaanse eenheden samen met Iraakse troepen de gevaarlijkste wijken in Bagdad in gaan, om te laten zien dat ze ‘de mensen kunnen beschermen’. Zo zouden zowel shi’ itische als sunnitische buurten gezuiverd moeten worden van opstandelingen. En als dat gebeurd is zouden de troepen ook in die buurten moeten blijven, anders dan bij eerdere operaties gebeurde.

De Iraakse premier Nouri al-Maliki beloofde dit weekeinde Iraakse versterkingen naar de hoofdstad te zullen sturen. Hij zei dat illegale gewapende groepen vernietigd zullen worden, „ongeacht hun sekte of politieke kleur”.

Naar verwachting zal president Bush later deze week een plan bekend maken om meer troepen naar Irak te sturen om het uit de hand gelopen geweld in te tomen. Als onderdeel van de herziene strategie zou Bush ook een miljard dollar willen uittrekken voor een werkgelegenheidsproject voor Irakezen.

Nancy Pelosi, de nieuwe (Democratische) voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, waarschuwde de president gisteren dat haar partij haar macht zal gebruiken om zijn plannen te onderwerpen aan „de meest kritische beschouwing”. Voor het sturen van extra militairen naar Irak – een ‘escalatie van de oorlog’, aldus Pelosi – zal het Congres ‘geen blanco cheque’ geven. „Als de president de missie wil uitbreiden, zal hij dat moeten rechtvaardigen”, zei Pelosi in het televisieprogramma Face the Nation. „En dat is nieuw voor hem, want tot nu toe kreeg hij van het door de Republikeinen gedomineerde Congres een blanco cheque, zonder controle, zonder maatstaven, zonder voorwaarden.”

Maar de Democraten zijn verdeeld over de vraag hoeveel ze kunnen doen om uitzending van extra troepen naar Irak te verhinderen. Senator Joe Biden, voorzitter van de commissie voor buitenlandse betrekkingen, zei gisteren dat het sturen van meer troepen „een tragische fout” zou zijn – maar hij voegde eraan toe dat de Democraten het in de praktijk niet kunnen tegenhouden. Het Congres heeft de macht de financiering van extra troepen af te keuren, maar het is niet zeker of de Democraten bereid zijn dat te doen – en daarmee het verwijt riskeren dat ze de troepen in de kou laten staan.

De leider van de Republikeinse minderheid in de Senaat, Mitch McConnell, zei ook dat de Democraten weinig kunnen doen. „Het Congres kan zich niet tot in detail bemoeien met de tactiek van de oorlog”. (AP, Reuters, AFP)