Vruchtwater blijkt bron van zeer veelzijdige stamcellen

De stamcellen in het vruchtwater zijn veelzijdiger dan gedacht. Mogelijk zijn ze daarom een alternatief voor embryonale stamcellen, waarvan de winning uit menselijke embryo’s ethisch omstreden is. Dat meldden onderzoekers van de Amerikaanse universiteiten Wake Forest en Harvard gisteren in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Biotechnology. Dat er in het vruchtwater stamcellen zitten, is al jaren bekend. Of deze cellen veelzijdig zijn, was de vraag. De onderzoekers laten zien dat ze uit de cellen een breed scala aan celtypen kunnen kweken, van zenuw- tot bot- en levercellen. Omdat de voorlopers van die weefsels al in het vroege embryo hun eigen weg gaan, lijken de stamcellen zeer basaal.

Als dat wordt bevestigd (de onderzoekers hebben bijvoorbeeld nog geen bloedcellen uit de stamcellen gekweekt) zijn de cellen een alternatief voor embryonale stamcellen, de meest veelzijdige stamcellen in het lichaam. In de VS blokkeerde president Bush vorig jaar de federale subsidie voor onderzoek met menselijke embryonale stamcellen. Deze worden doorgaans gewonnen uit embryo’s die zijn overgebleven bij IVF.

Het blijft de vraag of de embryonale stamcellen of vruchtwaterstamcellen de beste cellen zijn om therapieën voor bijvoorbeeld de ziekte van Parkinson te ontwikkelen. Het probleem van stamcellen, of ze nu wel of niet veelzijdig zijn, is dat afstoting door de ontvanger voorkomen moet worden. Dat kan in principe omzeild worden door bij de geboorte vruchtwater op te slaan, zodat het kind er later mee behandeld kan worden als dat nodig blijkt. Maar vruchtwaterpuncties geven kans op een miskraam, en ook bij een bevalling is het opvangen van vruchtwater lastig.