Verlangen naar Licht

cd klassiek Mahler, Urlicht Onyx 4014
cd klassiek Mahler, Urlicht Onyx 4014

cd klassiek Mahler, Urlicht

Onyx 4014

****-

De Nederlandse mezzosopraan Christianne Stotijn is in korte tijd uitgegroeid tot dé Nederlandse Mahler-mezzo, en is overigens ook internationaal zeer succesvol. Na een eerste solo-cd met liederen van Schubert, Wolf en Berg brengt Stotijn nu ook een eerste eigen Mahler-opname uit, met een doordacht opgebouwde selectie uit Lieder und Gesänge aus der Jugendzeit, de Rückert-Lieder en Des Knaben Wunderhorn.

Ze noemde de cd Urlicht, als verwijzing naar het verlangen naar Licht, naar een andere wereld. Dat licht straalt hier vooral door de warmte van Stotijns stem en haar meeslepende, zorgvuldig gewogen tekstinterpretaties. Aan pianist Julius Drake heeft ze een ervaren en sensitief muzikaal partner. Dat je aan het timbre hoort dat haar stem nog jong is, voegt iets toe aan de roerende kracht van een lied als Ich bin der Welt abhanden gekommen. Sowieso is het frisse elan een van de troeven van deze cd; alles klinkt compromisloos, met geloof in de getoonzette uitersten. Dat geldt iets minder voor Um Mitternacht, dat te lijden heeft van een te uitbundig en wat gelijkvormig vibrato, dat ook in Scheiden en Meiden soms stoort. Maar zo’n detail doet niets af aan Stotijns nu al onwrikbare statuur als Mahler-interprete.

Mischa Spel

Concerten Stotijn: 23 feb. MC Vredenburg, Utrecht 25 feb. Concertgebouw, Amsterdam.

    • Mischa Spel