Van Velde heeft geen les in topsport nodig

Niet slecht voor een gestopte schaatser, vierde worden op de NK sprint en je plaatsen voor de WK, over twee weken in Hamar. Niemand wist waar Gerard van Velde uithing, afgelopen zomer. Scheen vooral op de motorfiets te rijden, niet op het ijs. Afgedankt na zeven jaar TVM, dat liever Erben Wennemars binnenhaalde. Geen plaats bij DSB van zijn favoriete coach Jac Orie, dat de voorkeur gaf aan de Amerikaan Kip Carpenter. Van Velde (35), dat was einde carrière, kon niet anders.

Geen fraai einde, met een op het oog teleurstellend olympisch seizoen 2006. Want hij mocht op de duizend meter niet eens het goud verdedigen, dat hem vier jaar ervoor in Salt Lake City onsterfelijk had gemaakt. „Gouden Gerard”, dichtte tv-commentator Frank Snoeks toen. Onvergetelijke beelden van zijn race en het ontblote bovenlijf na afloop. Ook voor de 500 meter werd de ervaren sprinter vorig jaar gepasseerd voor de Spelen. Bij al dat drama zou je haast vergeten dat Van Velde wel ‘gewoon’ als zesde eindigde op de WK sprint.

En begin dit seizoen daagde hij toch weer op, bij de NK afstanden. Was niet eens zo slecht en plaatste zich zelfs voor de wereldbekers op de 500 meter. Maar om te zeggen dat hij daarmee het respect kreeg waar hij gezien zijn loopbaan recht op heeft? De zo succesvolle TVM-schaatsers gaven keer op keer openlijk af op de in hun ogen ‘a-sociale’ Van Velde, die ‘gelukkig’ was vervangen door de zo aardige Wennemars. „Nu helpen we elkaar echt in trainingen.” Hoe ontroerend.

Van Velde heeft echt geen les in topsport nodig. Hij moest zijn eigen weg vinden, toen hij begin jaren negentig het sprinten in Nederland op de kaart zette. Haalde Peter Mueller als coach en stond daarmee aan de basis van menig sprintsucces van de generatie Bos-Wennemars na hem. Stopte in 1998 in tranen, maar maakte een geweldige comeback op klapschaatsen, tot olympisch goud toe. Dat zijn zestiende (!) NK sprint in de breedte zo’n hoog niveau had, is niet in de laatste plaats de verdienste van sprint-pionier Van Velde. Die zelf in zijn zwarte pak (leek in de verte wat op de Russische sprintbeer Klebnikov) als een roofdier vocht voor verlenging van zijn carrière. Met succes.

Maarten Scholten

    • Maarten Scholten