Utrecht: muziek trekt veel bezoek

Het Utrechtse Muziekcentrum Vredenburg heeft in 2006, voorlopig het laatste volledige jaar voor de renovatie en uitbreiding, 305.000 bezoekers getrokken met 545 concerten en evenementen. In 2005 kwamen 295.000 muziekliefhebbers naar 595 evenementen. Eind vorig jaar kwamen in vijf dagen 9150 mensen naar het Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht van Janine Jansen.

In juli sluit Muziekcentrum Vredenburg voor een omvangrijke vernieuwing tot ‘Muziekpaleis’. Maar alternatieve locaties voor concerten in het nieuwe seizoen in Utrecht laten nog op zich wachten. De voormalige kerk Leeuwenbergh komt pas in in oktober ter beschikking voor proefconcerten met kamermuziek. In december komt er, behoudens onvoorziene omstandigheden, een tijdelijke zaal voor de grote concerten in het gebied Leidsche Rijn bij de snelweg A2. Daarvoor wordt het voormalige Grace Theater aan de Amsterdamse Arena Boulevard naar Utrecht verplaatst.

Het Utrechtse gemeentebestuur zoekt nog naar ruimten voor concerten in de periode september-december. Het Muziekcentrum van de Omroep (MCO), dat veel concerten geeft in Utrecht en dat half december werd geconfronteerd met de vertraging in de bouw van de tijdelijke zaal, dreigde de gemeente Utrecht met financiële claims als concerten zouden moeten worden afgelast. Half februari hopen Utrecht en het MCO daarover definitieve afspreken te maken.

De verbouwing van Muziekcentrum tot ‘Muziekpaleis’ duurt tot september 2011 en kost honderd miljoen euro. Onder leiding van Herman Hertzberger, de architect van het huidige Vredenburg, wordt het Muziekcentrum deels gesloopt, gerenoveerd en uitgebreid tot een complex met vijf zalen en in totaal 5300 stoelen. De huidige Grote Zaal blijft bestaan. Daarbovenop komen nieuwe zalen voor pop, jazz, kamermuziek en cross-overprojecten. Ze worden ontworpen door Jo Coenen, Thijs Asselbergs en NL Architects. Tijdens festivals kan het Muziekpaleis in zalen en foyers zelfs 8500 bezoekers ontvangen.