Uitvinder instant noedels is niet meer

Momofuku Ando, oprichter van Nisshin Food Products en uitvinder van de instant noedels, is vrijdag overleden. Ando, die 96 jaar is geworden, was niet alleen een symbool van het economische succesverhaal van het naoorlogse Japan, zijn producten voedden tevens de generaties die de hoge economische groei tot stand brachten.

Geboren in het door Japan gekoloniseerde Taiwan doorliep Ando in Osaka meerdere ambachten en enkele gevangenissen alvorens zich in 1948 in de voedselindustrie te storten.

Onder het motto ‘volle magen maken vrede’ experimenteerde hij met het maken van instant noedels. De herinnering aan de lange rijen wachtenden bij de geïmproviseerde noedelstalletjes achter het plat gebombardeerde centraal station van Osaka deden hem inzien dat er een markt moest zijn voor ‘gemaksvoedsel’. ‘Chicken Ramen’ uit 1958, de grondlegger van instant voedsel, bleek een doorslaand succes, dat Ando in 1971 nog eens wist te overtreffen met het in een opschenkbeker geleverde ‘Cup Noodle’. Hordes overwerkende Japanse salarymen en voor toelatingsexamens blokkende scholieren hielden zich op de been met instant noedels. Instant rijst werd een grote flop, maar alleen op basis van de noedels wist Nisshin Food Products uit te groeien tot mondiale marktleider met een productie van 10 miljard maaltijden per jaar.

Hoewel Momofuku Ando in 1985 het roer overgaf aan zijn zoon bleef hij actief en bleef hij in het nieuws. Zo opende in Osaka het Instant Noodle Museum. In dezelfde stad wilde hij volgend jaar de eerste World Noodle Summit houden, maar die top zal hij dus niet meer meemaken.

Zelf vond Ando zijn grootste succes dat hij zijn noedels tot buiten de dampkring had weten te lanceren. Sinds twee jaar gaan door Nisshin en de NASA ontwikkelde ‘Space Ram’ noedels mee met de Discovery ruimteveren als voedsel voor de astronauten.

    • Dick Stegewerns