The Decemberists: John Moen en Colin Meloy

Deze countryfolkgroep uit Oregon, Amerika, brak in Nederland door met hun vorige cd, Picaresque uit 2005. Hun nieuwe cd The Crane Wife, verschijnt eind deze maand.

Wat was je eerste plaat ?

Colin: „Dat was Cupid & Psyche van Scritti Politti, in 1985, omdat mijn oom dat had omschreven als Wham! voor slimme mensen.”

Ben je een verzamelaar?

John: „ Ik heb van alles, van Roy Ayers, een jazz-vibrafonist, tot psychedelica van Kaleidoscope, uit de jaren zestig. Ik ben zelf drummer, maar ik verzamel niet speciaal drummers. Een drummer is goed als hij anderen de kans geeft om uit te blinken.”

Favoriete plaat:

Colin: „Anne Briggs, een folkzangeres uit de jaren zestig. Ze klinken heel sober, maar haar platen zijn niet meer te krijgen. Vaak alleen maar a-capella-uitvoeringen van oude folkliedjes met soms een akoestische gitaar erbij.”

Beste dansmuziek:

John: „Zydeco, bijvoorbeeld Clifton Chenier. Dat moet je live horen. Dan kan ik niet meer stilstaan.”

Troostplaat:

Colin: „Fisherman’s Blues van de Waterboys, uit ’88, omdat ik daar mijn hele leven al naar luister. Die plaat hoort bij me. Ik draai hem nog steeds.”

Wat zouden mensen niet van je verwachten:

John: „Dat ik een zwak heb voor satanische hardrock. Vooral om de hoezen van in eigen beheer uitgebrachte plaatjes uit de jaren tachtig: de muzikanten schakelden vrienden in om duivels en omgekeerde kruizen op de hoezen te schilderen. De nummers vind ik ook wel goed, vooral de intro’s. De intro’s zijn vaak klassiek, dan begint het gebeuk. Als je alleen de intro’s luistert, is het wel mooi.”

    • Hester Carvalho