Televisie Voorkeur

In het filmmagazine Film 2007 praat Jonathan Ross met steracteur Will Smith (foto) over onder andere zijn Oscar-nominatie voor de film The pursuit of happiness. BBC1, 0.35-1.05u.

actualiteiten

Een vandaag. Een reportage over de terreurafdeling van de extra beveiligde inrichting in Vught. De opgesloten veroordeelden, onder wie Samir A., komen in opstand tegen het regime waarbij mannen en vrouwen samen worden gelucht. Volgens het Kamerlid voor de VVD Fred Teeven en hoogleraar penitentiair recht Anton van Kalmthout hebben ze een punt. Ned.1, 18.20-18.50u.

Netwerk. Hoewel de ISAF-troepen in Afghanistan vrijwel dagelijks op fel verzet van Talibaan-strijders stuiten, is er ook een groep strijders die de oorlog de rug heeft toegekeerd en is overgelopen naar de Afghaanse regering. Een unieke ontmoeting met deze overlopers. Verder aandacht voor de smaragden bruiloft (veertig jaar) van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven. Ned.2, 20.25-20.50u.

documentaire

Het nazi-kindergeheim – Lebensborn. Canadese documentairefilm over de toepassing van het Lebensborn-project in Noorwegen. Duitse soldaten werden in de Tweede Wereldoorlog gestimuleerd een relatie te beginnen met vooral Noorse vrouwen om zodoende superieure Arische mensen te produceren. België 2 (Canvas), 20.50-21.40u.

Trust me I’m a healer: Peter Aziz. Aflevering in een serie over mensen die over geneeskrachtige gaven beschikken. Sjamaan Peter Aziz beweert mensen te kunnen genezen van ziektes als kanker met de hulp van draken, geesten en hallucinerende middelen. BBC2, 23.00-23.30u.

De droom van Henri Dunant. Slot van een tweeluik over de oprichter van het Rode Kruis, de negentiende-eeuwse Zwitser Henri Dunant. Gedreven, onhandig, revolutionair, verbaal begaafd, zorgzaam en uiteindelijk erg arm. Ned.2, 23.30-0.25u.

The London nail bomber. Over de aanslagen met spijkerbommen die door David Copeland in 1999 in de wijk Soho in Londen werden gepleegd. BBC1, 23.35-0.35u.

Praatprogramma

De wereld draait door. Onder andere de acteurs Arjan Ederveen en Roeland Fernhout over de voorstelling Echt iets om naar toe te leven. Verder de hoofdrolspelers Dragan Bakema en Maria Kraakman over de speelfilm Olivier etc., die deze week in première gaat en Marjolein Vonk, een van de bouwsters van het Ice Hotel in Zweden. Ned.3, 19.30-20.25u.

Informatief

Megastructures: Air force transport. Reportage over de drukste militaire luchthaven van Amerika: Dover Air Force Base. National Geographic, 20.00-21.00u.

Erlebnis Erde: Die grössten Wasserfälle der Erde – Naturwunder Iguaçu. De watervallen van Iguaçu in het dichte regenwoud van het grensgebied tussen Argentinië en Brazilië zijn de grootste ter wereld. De indrukwekkende fauna wordt bedreigd door illegale jagers. ARD, 20.15-21.00u.

Trawlermen: The great prawn hunt. Eerste aflevering van een vijfdelige reportage over de vissers van Peterhead in het noordoosten van Schotland. Jimmy Buchan is de kapitein van garnalenboot Amity. Hij krijgt te maken met een storm als hij 100 mijl buitengaats is. Ook blijven de netten vastzitten op de zeebodem, waardoor de Amity dreigt te zinken. BBC1, 20.30-21.00u.

The owls and the orchard. Natuurdocumentaire over twee uilen die zich in een boomgaard in Herefordshire hebben gevestigd en hier hun jongen voeden. BBC2, 20.50-21.00u.

Die Erben: Gloria von Thurn und Taxis – Von der Punk-Prinzessin zur Business-Frau. Gloria von Thurn und Taxis trouwde op 20-jarige leeftijd met de steenrijke 54-jarige erfprins Johannes von Thurn und Taxis. Op haar 30ste is ze weduwe en blijft ze met drie kinderen achter. Gloria werkt zich op tot zakenvrouw en slaagt erin het vermogen van de Thurn und Taxis-dynastie vruchtbaar te beheren. ARD, 21.00-21.45u.

Can Gerry Robinson fix the NHS? Eerste aflevering van een drieluik waarin zakenman Gerry Robinson probeert de Engelse gezondheidszorg te saneren. Hij stuit op een verziekte organisatie, waar werknemers niet weten wie hun baas is en consultants te veel macht hebben. BBC2, 22.00-23.00u.

Survival of the richest. Eerste aflevering van realityprogramma dat de tegenstellingen tussen arm en rijk in beeld brengt. Zeven rijke jongeren, met samen drie miljard dollar, worden gekoppeld aan zeven armlastige leeftijdgenoten met samen 150.000 dollar schuld. Zes weken lang leven ze samen en moeten ‘arm en rijk’ als duo’s opdrachten vervullen in een afvalrace, met als hoofdprijs het luttele cq megabedrag van 200.000 dollar. In deze aflevering wordt het arbeidsethos van de deelnemers getest. RTL5, 22.30-23.25u.

Sport

Kluners uit Kenia. Serie waarin schaatser Bart Veldkamp tien weken de tijd heeft om vier atleten uit Kenia, die nog nooit ijs hebben gezien, klaar te stomen voor de zwaarste schaatstocht ter wereld: de alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee. Tien, 20.30-21.30u.