Strategie: Talibaan op de thee

Hoe kan het dat onder de Nederlandse militairen in de Afghaanse provincie Uruzgan pas één dode is gevallen (door zelfmoord) en onder de Britten in Helmand al 36? Dagblad The Times vroeg zich zaterdag af of dat komt door de Dutch approach, met als belangrijkste kenmerk de ‘inktvlekstrategie’, contact zoeken met de lokale bevolking en alleen vechten als het moet.

„Nederlanders willen Talibaan verslaan door ze op de thee te vragen”, kopte de Britse krant, refererend aan de qala, het traditionele Pashtun-huis dat de Nederlanders ten noorden van Tarin Kowt als vooruitgeschoven post hebben gebouwd. De qala heeft een grote ontvangstruimte waar de bevolking – inclusief Talibaan-sympathisanten – thee en fruit krijgt en haar zorgen en wensen kan uiten.

Anonieme functionarissen van andere NAVO-landen met troepen in het zuiden reageerden stekelig op die suggestie. „De Nederlanders doen wat wij allemaal zouden willen – we hebben alleen niet de gelegenheid”, zei er een. Anderen houden het erop dat de Nederlanders tot nu toe geluk hebben gehad. „Het is een aantal keren net goed gegaan”, zegt een woordvoerder van Defensie. Weer anderen denken dat de Nederlanders profijt hebben van de strijd die Amerikaanse militairen leveren in het noorden van Uruzgan.

weekboek: pagina 2