Sri Lanka: 11 doden bij aanslag bus

Een soldaat van het Sri Lankese leger onderzoekt een bus bij binnenkomst in de hoofdstad Colombo. Elf mensen werden zaterdag gedood en 47 gewond bij een aanslag op een bus in het zuiden van Sri Lanka. Foto AFP A Sri Lankan army soldier searches a bus at an entrance to Colombo, 07 January 2007. Eleven people were killed and 47 wounded 06 January when a suspected female suicide bomber blew up a bus in Sri Lanka, the second deadly bus attack in two days, police said. The attack followed a bus blast late 05 January when six passengers were killed and another 70 wounded near Colombo. Authorities blamed both attacks on the rebel Liberation Tigers of Tamil Eelam (LTTE), which is fighting for an independent Tamil homeland. The Tamil Tigers denied involvement in the blasts. AFP PHOTO/Lakruwan WANNIARACHCHI AFP

Een zelfmoordaanslag op een bus in het zuiden van Sri Lanka heeft zaterdag aan zeker elf passagiers het leven gekost en 47 anderen verwond. De aanslag had plaats in de kustplaats Peraliya, ongeveer 70 kilometer ten zuiden van de aan de weskust gelegen hoofdstad Colombo.

Het was de tweede aanslag op een bus in twee dagen. Vrijdag vielen bij een bomaanslag op een bus zes doden en ruim dertig gewonden in de plaats Nittambuwa, 36 kilometer ten noorden van Colombo. Het Sri Lankese leger houdt de separatistische Tamil Tijgers verantwoordelijk voor de aanslagen. De strijd van de Tamil Tijgers voor een thuisland voor de Tamilminderheid in het noorden en oosten van Sri Lanka, vindt doorgaans ook in die regio plaats.

De Tijgers ontkennen, zoals gebruikelijk, elke betrokkenheid bij de aanslagen op de bussen. „Het waren burgers die hun leven verloren, iedereen zou deze aanslagen veroordelen”, aldus de militaire woordvoerder van de rebellen.

In het oostelijke district Batticaloa laaiden de gevechten tussen het Sri Lankese leger en de Tijgers gisteren opnieuw op, waarbij zeker een soldaat werd gedood en een andere gewond. Batticaloa is de laatste tijd het centrum van gevechten geworden tussen de Tamil Tijgers en het Sri Lankese leger.

Vanochtend werd een transformator van een elektriciteitscentrale in Colombo opgeblazen, waardoor de elektriciteit in sommige wijken uitviel. De rebellen ontkennen elke betrokkenheid.

Vanochtend werden twee lichamen met kogelwonden gevonden vlakbij de garnizoenstad Vavuniya. Gisteren werden ook twee lijken in Vavuniya gevonden met touwen om hun nek. Sinds 1983 zijn ruim 67.000 mensen, vooral burgers, omgekomen bij het conflict in Sri Lanka. (AP, Reuters)