Spannend slot in strijd om nationale sprinttitels

Het NK sprint werd pas in de allerlaatste meters beslist.

Marianne Timmer en Erben Wennemars wonnen de titels.

Hij hoefde eigenlijk niet eens te rijden, omdat schaatsbond KNSB hem al had aangewezen voor het WK sprint in Hamar, over twee weken, maar Erben Wennemars had daar op het NK sprint in Groningen geen boodschap aan. De grote smaakmaker van het lopende seizoen, die tussen kerst en nieuwjaar al experimenterend derde was geworden op het NK allround, liet in een zinderend toernooi Jan Bos en Beorn Nijenhuis achter zich en werd voor de derde keer nationaal kampioen.

Behalve Wennemars plaatsten Bos en Nijenhuis zich voor het WK sprint, zoals verwacht. Verrassender was dat oudgediende Gerard van Velde zich als vierde kwalificeerde.

Voor Wennemars ontwikkelt het seizoen zich als een sprookje. „Dit was het mooiste NK dat ik heb gereden”, zei hij. „Het is nog nooit zo spannend geweest. Er is dit weekeinde op vreselijk hoog niveau geschaatst.” Hij doelde daarbij niet alleen op zijn eigen baanrecord op de duizend meter (1.10,40), maar ook op de snelle tijden van Bos en Groothuis. „Ongelooflijk, dit soort tijden in Groningen”, zei Wennemars.

Ook bij de vrouwen werd de titel pas verdeeld in de slotseconde van het toernooi. In de laatste rit struikelde Marianne Timmer naar haar negende nationale sprinttitel, maar door haar valpartij enkele meters voor de finish was het verschil met haar concurrente én ploeggenoot Annette Gerritsen minimaal. Gerritsen, die twee afstanden won, kwam bij de eindafrekening slechts 0,04 seconden tekort.

Timmer verscheen niet helemaal fit aan de start door ziekte. Ze had het geluk dat zij na haar val eerst met haar schaatsen over de finish gleed – hoewel zij naderhand ruiterlijk toegaf dat dit toeval was geweest.

Timmer was al aangewezen voor het WK sprint, net als Ireen Wüst, die Groningen aan zich voorbij liet gaan om zich te kunnen voorbereiden op het EK allround, komend weekeinde in Collalbo in Italië. Gerritsen en Margot Boer completeren straks het viertal voor het WK sprint.