Rijst met kip en salami

Voor 2-3 personen: 500 gram kipkarbonades 150 gram rode paprika 150 gram trostomaten 2 tenen knoflook 6 kale peterseliesteeltjes, fijngesneden 4 eetlepels olijfolie extra vergine 100 gram rode ui 2 gedroogde cayennepepertjes, verkruimeld 200 gram carnaroli (Italiaanse risottorijst) 1 dl droge witte wijn 8½ dl kokende kippenbouillon 75 gram pikante salami, vel verwijderd en in stukjes 20 gram roomboter 3 eetlepels fijngesneden gladde peterselie

Voor dit gerecht wordt speciale Italiaanse rijst gebruikt met een grote en stevige korrel. Wie niet de benodigde carnaroli gebruikt maar arborio (andere rijstvariant) moet ruim 2 deciliter meer bouillon toevoegen en een iets langere kooktijd aanhouden. Het eindresultaat wordt met arborio ‘plakkeriger’.

Bereiding: hak de kipkarbonades in 2 stukken. Snijd de paprika in smalle repen en vervolgens in korte stukjes. Snijd de tomaat in blokjes. Verwijder het vliesje en de groene kern van de knoflook en snijd de teentjes fijn. Verhit de olie in een ruime hapjespan en bak daarin de kip rondom aan tot de stukken een kleurtje krijgen, temper het vuur en laat de kip nog 5-7 minuten bakken. Neem de kip uit de pan, haal het vlees van het bot en snijd het iets fijner. Fruit in de achtergebleven olie al roerend ui, paprika, knoflook, peterseliesteeltjes en cayennepeper op half hoog vuur gedurende 4-5 minuten. Voeg de blokjes tomaat toe, fruit ze even mee, draai het vuur lager en stoof alles 4-5 minuten in gesloten pan op laag vuur.

Roer dan de rijst erdoor, draai het vuur hoger en blus de pan af met de witte wijn. Laat deze vrijwel geheel inkoken en roer er dan bouillon en salami door. Doe het kippenvlees terug in de pan en laat het gerecht in 15-20 minuten in gesloten pan en op laag vuur gaar worden. Controleer na een kwartier of de rijst het vocht merendeels heeft geabsorbeerd en haal, indien te veel vocht resteert, het deksel de laatste 5 minuten van de pan. Breng het gerecht op smaak met zout en roer de roomboter erdoor. Laat alles van het vuur af even rusten in gesloten pan. Strooi er naar wens peterselie over, alvorens te serveren.

Florine Boucher

Morgen: Toltótt káposzta

    • Florine Boucher