Pijnvrije Ingmar Berga verovert marathontitel

Ingmar Berga heeft zaterdag de Nederlandse marathontitel op kunstijs veroverd. Op de Jaap Edenbaan in Amsterdam bleef hij na 150 ronden in de sprint Arjan Stroetinga en Jan Maarten Heideman voor. Bij de vrouwen won Elma de Vries. De 23-jarige Friezin was de snelste in een kopgroep van vijf, voor Danielle Bekkering en Mireille Reitsma.

Het marathonpeloton had een zware start in het nieuwe jaar. Door de straffe wind en hoge temperaturen was het ijs zacht. „Het was net alsof we op boter schaatsen. Iedereen verzuurde in de benen. We moesten eindelijk weer eens hard werken. Meestal schaatsen we op mooi overdekt ijs”, zei titelverdediger Arjan Smit, die in de finale ten val kwam.

Ondanks de moeilijke omstandigheden verliep de wedstrijd zoals vrijwel alle andere dit seizoen. Ontsnappingen waren er bijna niet. Alleen de ploeg van Elfstedenwinnaar Henk Angenent liet zich gelden, maar die ontbeert dan ook een sprinter zoals Berga.

De 22-jarige Drent is een uitzonderlijk schaatser. Hij werd vorig jaar achter de Fransman Cedric Michaud tweede in de KNSB-competitie. Dure marathonteams stonden voor hem in de rij. Maar hij bleef bij DSB, waar hij een contract tot 2011 tekende. „Dit seizoen verliep alles verre van vlekkeloos. Ik begon met een voorhoofdsholteontsteking en daarna kreeg ik zware rugproblemen. Ik kon zelfs niet aan de zesdaagse meedoen. Dat viel me zwaar en toen heb ik maar een cortisoneninjectie in mijn rug laten zetten. Sinds de derde week in december ben ik weer pijnvrij.”

Berga sprong zaterdag uiterst zuinig met zijn krachten om. „Normaal kies ik altijd de aanval, maar dat kon vandaag niet. Ik heb alleen maar op Heideman gelet. Dat was de te kloppen man.” Heideman had tot de laatste ronde de troef voor zijn vierde titel in handen. „Alles liep perfect, maar in de laatste bocht ging het mis. Ik liet een klein gaatje vallen en daar dook Berga in. Ik kon hem toen niet meer achterhalen.”

De vrouwen reden zeventig ronden. Hun race was door de zware omstandigheden wel boeiend. Vooral Gretha Smit, die dit seizoen af en toe een marathon schaatst, zocht dikwijls het avontuur. Ze zette zelf de eerste kopgroep op en uiteindelijk wisten slechts vier vrouwen haar spoor te volgen. „Ik wilde het niet op een massasprint aan laten komen. Daarin zou ik bij voorbaat kansloos zijn”, verklaarde Smit. De kopgroep dubbelde het peloton halverwege de wedstrijd. De Vries, die in de sprint een marge van vijf centimeter overhield op haar ploeggenoot Bekkering, won dit seizoen al zeven wedstrijden. (ANP)