Noorse houten sneeuwpoppen eisen meer kou

Foto Ole Martin Buene
Foto Ole Martin Buene Buene, Ole Martin

Triplex sneeuwpoppen voor het parlementsgebouw in de Noorse hoofdstad Oslo roepen op tot „een betere leefsituatie”. De kniehoge poppen zijn het resultaat van een eendaagse opdracht die Noorse studenten Communicatie kregen: maak een houten object van triplex en zet dat ergens in Oslo neer.

De poppen refereren aan de nieuwjaarsrede van de Noorse premier Jens Stoltenberg, die meldde dat de opwarming van de aarde steeds zichtbaarder wordt. Er wordt in Noorwegen minder geskied en „in veel delen van het land maken de kinderen geen sneeuwpoppen meer”, zei hij.

In delen van Noorwegen waren de afgelopen herfst- en wintermaanden de warmste in honderd jaar. Noorwegen gaat om het broeikaseffect tegen te gaan als eerste land ter wereld emissierechten kopen ter compensatie van de uitstoot van broeikasgassen die ontstaan door vliegreizen van Noorse ambtenaren.

Bekijk meer foto’s via het blog van student/fotograaf Buene: www.morgenutgaven.com/269