Niet meer drinkbaar door kurk

Een gezellig druk en bekend café in de Amsterdamse Jordaan, een mooi tafeltje aan het raam met uitzicht over de Lindengracht. We nemen plaats en bestuderen dorstig de kaart. Niet een, maar twee witte huiswijnen worden trots vermeld. De Zuid-Afrikaanse Chenin Blanc wordt onze keuze. Een vriendelijk ogend meisje van midden twintig komt aangesneld en neemt onze bestelling op. Binnen enkele minuten is ze terug, met twee glazen Chardonnay. Dat is niet de wijn die wij hadden besteld. Het meisje teruggeroepen en opnieuw aangegeven wat we wilden. Verbaasd („wilt u deze dan nu niet?”) worden de glazen omgewisseld.

Neus in het nieuwe glas, diepe inhaal: kurk. Het meisje wederom teruggeroepen en zo voorzichtig mogelijk aangegeven dat deze wijn helaas bedorven is door kurk. Nu komt-ie: meisje buigt zich voorover, kijkt diep in mijn glas en spreekt de legendarische woorden: „Ik zie niks.” Waarna wij nog voorzichtiger uitleggen dat kurk in een wijn geen ronddrijvende stukjes zijn. Maar wel dat het een schimmel is die de wijn besmet, dat het de wijn een heel bedorven soort paddenstoelenlucht geeft en dat het bij zo’n 10 procent van de flessen voorkomt. Kurk is soms moeilijk te detecteren, maar als je hem hebt, is de wijn ondrinkbaar. Meisje is beledigd, meisje oogt ineens veel minder vriendelijk en meisje denkt dat zij iets fout heeft gedaan. Met als resultaat dat wij een kwartier konden wachten op nieuwe glazen.

Moet bedienend personeel in een café weten wat de meest voorkomende fout in een wijn is? Ja. Moeten ze ook weten dat deze schimmel 2,4,6-Trichlooranisol (TCA) heet? Nee, maar een zekere basiskennis mogen de gasten toch wel verwachten. De oorzaak hiervan ligt veelal bij een slechte opleiding. Wijnen in Nederlandse cafés worden gelukkig steeds beter, maar de kennis daarover blijft sterk achter. Mijns inziens ligt hier een schone taak voor de café- en restauranteigenaar. Die zou eens in de maand zijn personeel bij elkaar moeten roepen en gaan wijnproeven. Wat zet je nu eigenlijk op tafel? Ik vrees alleen dat dat bij veel zaken nog wel even zal duren. Tot die tijd rest ons niets anders dan een kwartier extra inlassen als je een glas wijn met kurk hebt.

Cuno van ’t Hoff

Verder lezen: kurk.wijnsuggestie.nl

    • Cuno van 't Hoff