Nader bekeken

Op de schaatsbaan in Groningen voelt Marianne Timmer (32) zich thuis. De schaatsster die drie olympische titels won (1998 en 2006) en wereldkampioene sprint werd (2004), veroverde gisteren haar negende nationale sprinttitel. Niet eerder was het verschil met de nummer twee zo klein. In Groningen won ze tien jaar geleden ook haar eerste Nederlandse titel op de sprint. Toen maakte ze nog deel uit van de opleidingsploeg sprint van coach Leen Pfrommer. Ook Jan Bos werd toen Nederland sprintkampioen. Dat was zijn eerste van vijf nationale titels. Timmer was destijds afkomstig uit de kernploeg allround van Ab Krook. Met het succes van Timmer en Bos in 1997 bracht Pfrommer een slag toe aan de sprintploeg van de Amerikaan Peter Mueller, die een jaar later met Jan Bos de eerste Nederlandse wereldkampioen sprint afleverde. Timmer werd bij Mueller tweemaal olympisch kampioene.