Mozart-trilogie op tv trekt veel kijkers

De serie uitzendingen op tv, radio, het internetkanaal Cultura.nl, digitale tv en in bioscopen van de Mozart-trilogie van de Nederlandse Opera was volgens de Opera en de NPS voor het overgrote deel een succes.

Gisteren trokken de twee uitzendingen van Don Giovanni, waarmee de trilogie werd besloten, meer dan 100.000 tv-kijkers. ’s Middags waren er voor de eerste uitzending 78.000 kijkers, de herhaling trok om 1 uur vannacht nog 24.000 kijkers. Dat is een veelvoud van de bezoekersaantallen in het uitverkochte Amsterdamse Muziektheater, dat een capaciteit heeft van 1650 stoelen.

Van de voorstellingen in de veertien bioscopen gingen er gisteren vier niet door wegens technische problemen. In totaal trokken de bioscoopvoorstellingen van Le nozze di Figaro en Don Giovanni ongeveer 700 bezoekers. Het project was op 10 december moeizaam begonnen toen een storing met het draaitoneel Così fan tutte een directe uitzendingen op tv, bioscopen en op Cultura.nl onmogelijk maakte. Later werd de voorstelling alsnog uitgezonden door de NPS.

Ondanks de problemen is de Nederlands Opera volgens woordvoerder Marc Chahin enthousiast en wordt er nog deze week gepraat met de NPS over volgende uitzendingen. De opera’s zijn nog enige tijd te zien op Cultura.nl en worden ook op dvd gezet.

De Opera wil de drie Mozartvoorstellingen in de toekomst hernemen. Het is nog niet duidelijk of ze los worden gegeven of opnieuw als trilogie. De recensies in de internationale pers waren, net als in ons land gemengd. Maar de Salzburger Nachrichten noemde de omstreden Don Giovanni „de interessantste voorstelling ooit.”