Maliki is kritiek op executie Saddam beu

De Iraakse premier Nouri al-Maliki heeft het buitenland gewaarschuwd geen kritiek te leveren op de omstreden executie van Saddam Hussein. Maliki zei afgelopen zaterdag dat de executie van de „dictator” een „binnenlandse aangelegenheid is”, dat Saddam een eerlijk proces heeft gekregen en dat zijn ophanging in het belang was van de Iraakse eenheid.

„De Iraakse regering zou wel eens gedwongen kunnen zijn de betrekkingen met landen te heroverwegen die de wil van het Iraakse volk niet respecteren”, zei Maliki.

De Iraakse premier, die zaterdag sprak ter gelegenheid van de Dag van het Leger, noemde geen namen van landen. Maar zijn opmerkingen kwamen een dag nadat de Egyptische president Hosni Mubarak de beelden van de ophanging van Saddam als „walgelijk en barbaars” had bestempeld. Mubarak voegde zich daarmee in het koor van de (overwegend) sunnitische landen in het Midden-Oosten die zeggen aanstoot te hebben genomen aan de in hun ogen respectloze wijze waarop Saddam ter dood is gebracht.

Ook buiten het Midden-Oosten houdt de kritiek op de executie van Saddam aan. Gisteren zei de Britse minister van Financiën én waarschijnlijke opvolger van premier Tony Blair in een interview met de BBC dat Saddam op een „betreurenswaardige” en „volstrekt onaanvaardbare” manier was geëxecuteerd, daarbij onder andere doelend op de verwensingen die Saddam naar zijn hoofd kreeg geslingerd en op het feit dat er met mobiele telefoons opnames werden gemaakt van zijn ophanging. Ook medewerkers van Blair zeiden gisteren dat de premier zelf de gang van zaken als „geheel verkeerd” beoordeelt. Vorige donderdag zei de Amerikaanse president Bush dat de executie op „een waardiger wijze” had moeten verlopen.

Inmiddels heeft secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties de Iraakse autoriteiten zaterdag gevraagd de executie op te schorten van Ibrahim al-Tikriti, halfbroer van Saddam en ex-hoofd van de geheime dienst, en van oud-opperrechter Awad al-Bandar. Ze werden tegelijkertijd met Saddam ter dood veroordeeld wegens een bloedbad onder shi’ieten in Dujail in de jaren tachtig. Toen Saddam op 30 december naar de galg werd geleid, werden ook zij uit hun cel gehaald met de mededeling dat ze zouden worden opgehangen, zei hun advocaat afgelopen weekeinde. Een woordvoerder van de regering zei vanochtend dat nog geen datum is vastgesteld voor hun executie terwijl gisteren werd gezegd dat het doodvonnis nog deze week zal worden voltrokken.

Vanochtend vielen mogelijk vijftien doden toen het vuur werd geopend op een bus met schoonmakers uit een shi’itische wijk in Bagdad, die op weg was naar het vliegveld. Op verschillende plekken in Bagdad zijn gisteren de lichamen van zeker zeventien mensen gevonden. De meesten vertoonden schotwonden en sporen van marteling. (AFP, Reuters, AP)