‘Klassieke’ fotograaf wint titel Fotojournalist van het Jaar

De winnaars van de Zilveren Camera 2006 zijn vanochtend in het Haagse perscentrum Nieuwspoort bekend gemaakt. De jury toonde zich kritisch: het aantal inzendingen neemt toe, maar de kwaliteit van de foto’s niet.

1e prijs portretten serie. Bodybuilders laten spieren rollen, Adrie Mouthaan NLD-20060108-DENHAAG: 1E PRIJS PORTRETTEN SERIE: ADRIE MOUTHAAN. Bodybuilders laten hun spieren rollen. FOTO COMM/ZILVEREN CAMERA COPYRIGHT ADRIE MOUTHAAN
1e prijs portretten serie. Bodybuilders laten spieren rollen, Adrie Mouthaan NLD-20060108-DENHAAG: 1E PRIJS PORTRETTEN SERIE: ADRIE MOUTHAAN. Bodybuilders laten hun spieren rollen. FOTO COMM/ZILVEREN CAMERA COPYRIGHT ADRIE MOUTHAAN Mouthaan, Adrie

De Zilveren Camera 2006 is gewonnen door Laurens Aaij, met de op de voorpagina afgedrukte foto van paarden in nood in het Friese Marrum.

Joost van den Broek is uitgeroepen tot Fotojournalist van het Jaar, een titel die wordt toegekend vanweg het hele oeuvre in 2006. Volgens de jury is Van den Broek niet alleen een „gevarieerde en humane nieuwsfotograaf”, maar ook „een meesterlijk portretfotograaf”. Uit het juryrapport: „Hij is van huis een echte zwartwit-fotograaf, sociaal bewogen, gezien zijn aanhoudende belangstelling voor de immigranten in de Nederlandse samenleving.” De jury waardeert vooral dat Van den Broek de gefotografeerde situatie niet naar zijn hand zet, en oog heeft voor menselijke relaties en emoties. Als voorbeeld noemt de jury de foto van PvdA-leider Wouter Bos tijdens een eenzame wandeling. Wat de jury prijst in Van den Broek, doet men in het rapport zelf wel: de interpretatie van de foto wordt gestuurd door te spreken over een ‘gekwelde Wouter Bos’ en een ‘teleurgestelde kiezer’.

Joost van den Broek (1967) is in 1991 afgestudeerd aan de Akademie voor Beeldende Vormgeving te Tilburg. Sinds 1992 is hij freelance docent aan de Fotoakademie Amsterdam en sinds 1995 hoofddocent eindexamengroep ‘journalistieke, documentaire en portretfotografie’. Vanaf eind 2000 werkt hij als freelance fotograaf voor de Volkskrant, Vrij Nederland en Vluchtelingenwerk. Door zijn gebruik van natuurlijk daglicht, zonder kunstmatige decors of ingrepen achteraf, geldt Van den Broek als een ‘klassiek’ fotograaf.

Net als vorig jaar is de jury van de Canonprijs zeer kritisch over de nieuwe lichting nieuwsfotografen. Volgens deze jury, onder voorzitterschap van oud AD-hoofdredacteur Peter van Dijk, is sprake van een ‘mentaliteitsvervlakking’ onder de twaalf deelnemende fotojournalisten tot 30 jaar. Ze willen zich niet inspannen om tot mooie reportages te komen: „Succes moet niet teveel moeite kosten”. Alleen de winnaar, het „bezeten talent” Luiz Maximiano (28) toont volgens de jury de vereiste toewijding en inzet. Waardering is er vooral voor zijn reportage over verpaupering in een flatgebouw in Sao Paulo, Brazilië.

De Zilveren Camera is vandaag voor de 58ste keer uitgereikt. Een recordaantal van 389 (vorig jaar 278) fotografen zorgde voor 415 inzendingen met in totaal 9.147 foto’s. Voor het eerst werden uitsluitend digitale foto’s toegelaten. Foto’s worden bekroond in negen categorieën, variërend van buitenlands documentaire tot kunst en cultuur. De meeste inzendingen, 736, waren voor de categorie portretten. Een tentoonstelling van de Zilveren Camera reist vanaf maart door Nederland.