Jaakke: ‘Meer oog voor hoofd’

Mentale begeleiding: het thema is weer terug van weggeweest in de voetbalwereld. In zijn nieuwjaarsspeech merkte Ajax-voorzitter John Jaakke gisteren op dat een betere begeleiding van spelers en coaches ‘kan bijdragen aan de mentale weerbaarheid bij de club’.

„Ik heb het al eerder opgemerkt”, zei de preses. „Maar ik blijf de vraag stellen waarom wij wel een arts, fysiotherapeut, pedicure, inspanningsfysioloog, conditietrainer en andere specialisten voor ons lijf hebben, maar te weinig oog hebben voor de werking van processen in ons hoofd. Die vraag klemt zeker bij Ajax.”

De laatste maanden was de mentale zwakte van de Ajax-selectie een belangrijk onderwerp bij de club. De Amsterdammers verloren in de competitie de aansluiting met lijstaanvoerder PSV door nederlagen tegen onder meer Vitesse en Sparta.

Daarnaast volgden incidenten rond spelers elkaar in hoog tempo op. Kenneth Perez liet zich racistisch uit tegen een grensrechter en Wesley Sneijder werd geschorst na een belediging aan het adres van een scheidsrechter. Jaakke noemde zijn club indertijd ‘geen koorknapenvereniging’.

Jaakke kwam er in zijn nieuwjaarsspeech impliciet op terug. „Vreemd is wel dat wij, als we ons hoofd verliezen, niet naar ons eigen hoofd wijzen maar naar dat van een ander. Alsof zíj gek geworden zijn: de tegenstander, het veld, de scheidsrechter of de media. Er zijn dan vele oorzaken aan te wijzen voor ons eigen falen. Dit gedrag past wat mij betreft bij Calimero, maar niet bij Ajax.”

Om dat soort zaken beter te laten verlopen en om het grote verschil in prestaties te verkleinen, denkt Jaakke aan betere mentale begeleiding. De voorzitter wilde zondag niet het woord psycholoog in de mond nemen, maar hij vindt wel dat Ajax de mentale begeleiding van spelers „stiefkinderlijk” behandelt. (ANP)