iPod-killer

W810
W810

Er zijn veel bedrijven stukgelopen op de productie van ‘iPod-killers’ - muziekspelers die een einde zouden moeten maken aan Apple’s overheersende marktaandeel in de mobiele muziek. Tot nu toe is de iPod nog springlevend. Vermoedelijk is de uiteindelijke killer geen mp3-speler, maar een telefoon. SonyEricsson is hard op weg om gsm’s te ontwikkelen die de aanschaf van een aparte muziekspeler onlogisch maken. De W810 (eerder getest in nrc.next) was al een stap in de goede richting, maar bij de W850 is het walkman-concept nog beter uitgewerkt. Het is bovendien een uitgebreidere telefoon dan z’n voorganger. De W850 (W staat voor Walkman) is een slidertelefoon met UMTS-ondersteuning. Schuif het toestel open en je hebt het numerieke toetsenbord tot je beschikking. Ingeklapt is het een mp3-speler.

Terug naar de hamvraag: is de W850 een iPodkiller? Nog niet helemaal. Met een 4 GB memory stick kun je urenlang muziek meenemen, maar de batterij is te zwak om dat ook uit te voeren. De W850 is iets te log om mee te nemen. Het volumeniveau is regelbaar met twee toetsen aan de zijkant van de gsm. Dat werkt ongemakkelijk; bij langer indrukken schiet de mp3-speler een nummer vooruit of verandert de FM-radio van zender. Dan zou een scroll-knop toch handiger zijn. De laatste klacht: om een stapel cd’s via de USB-verbinding op de telefoon te zetten moet je snel een paar uur uittrekken.

marc hijink

Meer testresultaten op: nrc.nl/hebben

    • Marc Hijink