‘Ik geloof in Van Gelders onschuld’

Epke Zonderland (20) werd afgelopen weekeinde door zijn collega’s tot turner van het jaar gekozen.

Turner Epke Zonderland werd zaterdag tijdens een nieuwjaarsbijeenkomst van gymnastiekbond KNGU gekozen tot turner van het jaar bij de mannen. Lichelle Wong werd tot turnster van het jaar gekozen. Beiden werden het vaakst genoemd door hun collega-sporters. Zonderland volgt Yuri van Gelder op, Wong treedt in de voetsporen van Suzanne Harmes. De pas 20-jarige Zonderland zegt zich „bijzonder gevleid” te voelen.

Gefeliciteerd met je uitverkiezing. Was je verrast?

„Ja, zeer. Ik had mezelf vooraf weinig kansen toegedicht. Het had meer voor de hand gelegen als Van Gelder de uitverkiezing had gewonnen. Of Jeffrey Wammes. Maar ik ben natuurlijk heel blij dat de voorkeur naar mij uitgaat.”

Zelfs je coach, Gerard Speerstra, vindt dat Van Gelder het meest in aanmerking komt voor de titel.

„Daar kijk ik niet van op. Van Gelder werd afgelopen jaar derde op de wereldkampioenschappen. Hij steekt met kop en schouders boven zijn collega’s uit.”

Van Gelder raakte vorige maand in opspraak omdat hij volgens zijn ex-coach Remi Lens drugs zou gebruiken. Zou het kunnen dat hij om die reden gepasseerd is?

„Dat denk ik niet. Het merendeel van de Nederlandse turners gelooft dat Van Gelder onschuldig is. Ook ik heb mij bij de stemming voor turner van het jaar niet door de geruchten laten leiden.”

Laat ik het anders stellen: waarom viel de keus op jou?

„Misschien heeft het te maken met het feit dat Van Gelder vorig jaar, na zijn wereldtitel in 2005, enigszins teleurstelde met een derde plaats. En Wammes is sterk teruggekomen na zijn dubbele enkelbreuk, maar hij zat toch wat onder zijn niveau. Ik heb een sprong voorwaarts gemaakt. Niet alleen was ik vorig jaar allround kampioen van Nederland, maar ik was ook eerste op brug bij de wereldbekerwedstrijden in Iran.”

Wat is je doelstelling voor 2007?

„Ik wil me kwalificeren voor de Olympische Spelen. Dat betekent dat ik mij bij de WK-finale in september bij de beste tien moet zien te scharen. Ik heb vertrouwen.”